Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-08-2004

CNV BedrijvenBond drukt CDA-Kamerlid met neus op feiten

De CNV BedrijvenBond drukt dinsdag 17 augustus CDA-Tweede Kamerlid Jos Hessels nog eens met de neus op de feiten als deze een werkbezoek brengt aan Corus in IJmuiden. Volgens de vakbond is het beleid dat regeringspartij CDA momenteel voert inzake vut, prepensioen en levensloop in hoge mate schadelijk, vooral voor een bedrijf als Corus.

Een bedrijf als Corus is in grote mate afhankelijk van de instroom van jonge mensen op de werkvloer, zo houdt vakgroepbestuurder Nico Bogaard de CDA-politicus vanmiddag voor. Hessels moet vooral goede nota nemen van de aard van het werken bij Corus. In dit bedrijf is het dringend noodzakelijk dat het personeel wordt verjongd. Hessels moet, wat ons betreft, het lef hebben om de plannen van - onder meer - zijn partij eens objectief langs de meetlat van de kwaliteit van leven te leggen, aldus Bogaard.
Volgens de bond wordt met name een bedrijf en tevens belangrijke economische motor - als staalgigant Corus dubbel getroffen door de kabinetsvoornemens. Enerzijds omdat de weg naar WAO als het ware wordt geplaveid vanwege de fysieke belasting van het werk zodat werknemers op hogere leeftijd gewoon versleten zijn. Tegelijkertijd wordt het met tal van beperkende maatregelen voor de werkgever onaantrekkelijk gemaakt om jong en zowel veerkrachtig als leerkrachtig personeel in dienst te nemen. Per saldo resteert de werkgever een relatief groot aantal werk-onbekwame werknemers dat nog wel een grote hoeveelheid geld kost. Kosten die vermeden zouden kunnen worden door de inhuur van plaatsvervangende jonge medewerkers, als de oudere medewerkers met vroegpensioen zijn of werken in ouder tempo.

Tussen 13.30 en 14.00 uur, aan het begin van het werkbezoek van Tweede Kamerlid Hessels wil de vakbond, geassisteerd door de collegas van de FNV, de volksvertegenwoordiger confronteren met deze uitwerking van het regeringsbeleid, en daarmee CDA-beleid.

Nadere inlichtingen:

Nico Bogaard (vakgroepbestuurder)
023 - 56 84 670