Gemeente Coevorden


17 augustus 2004


Gemeente looft beloning uit voor gouden tip


Coevorden is vernieling aan eigendommen meer dan beu


De gemeente Coevorden looft een premie uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de vandalen die in het afgelopen weekeinde drie kunstwerken hebben vernield. De vernielingen zijn de laatste in een reeks beschadigingen die in het afgelopen half jaar is aangericht. Met het uitloven van een beloning van E 100 voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader wil de gemeente een duidelijke daad stellen. "De maat is nu vol", stelt het college van B en W. "We tolereren niet langer dat gemeentelijke noch particuliere eigendommen worden beschadigd." Bij eerdere vernielingen deed de gemeente al een oproep aan de bevolking om waakzaam zijn te zijn en vernielingen te melden.

In het afgelopen weekeinde zijn drie kunstwerken vernield die deze zomer in het Van Heutszpark in Coevorden staan in het kader van de manifestatie 'De Hullu trekt de stad in'. Het gaat om een beeld van Lode Tibos en twee beelden van Rob Schreefel. Van het kunstwerk van Lode Tibos is de sokkel vernield, het stenen beeld is gebroken en er is brand gesticht op het afgebroken deel en aan de voet van het beeld. De verzekerde waarde van dit beeld is E 20.000. De stenen poort van Rob Schreefel is beklad met graffiti, die niet door de gemeente zelf verwijderd kan worden. Hiervoor moet een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd worden. De verzekerde waarde is E 11.000. Het andere werk van Rob Schreefel, een stenen zitelement in de vorm van een bloem, is omvergetrokken en eveneens besmeurd met graffiti. De waarde van dit werk bedraagt E 6.000.


Maat vol

In juli jongstleden werd het boegbeeld van de ganzenstad Coevorden, Ganzen Geesje op de Markt in Coevorden, zwaar beschadigd. Eén van de bronzen ganzen is daarbij gestolen, drie andere ganzen werden losgewrikt. De daders zijn niet opgespoord. Ook het werk Drents Onderonsje in De Kiel werd vorig jaar beklad met graffiti en twee keer eerder werd een beeld van Bastiaan de Groot vernield.
Voor de gemeente is de maat vol. Regelmatig ziet de gemeente zich genoodzaakt aangifte bij de politie te doen van vernielingen aan gemeentelijke eigendommen, zoals openbare verlichting of monumenten. Zo werd eerder dit jaar het herdenkingsmonument in het Van Heutszpark in Coevorden al eens vernield. "Al deze vernielingen zijn voor ons ontoelaatbaar en wegen ongeacht de financiële schade allemaal even zwaar," aldus wethouder Tanja Klip-Martin (Kunst en Cultuur). De vernielingen die worden aangericht zijn steeds fors te noemen. Met brute kracht worden zware stenen beelden moedwillig van de sokkel getrokken door vandalen.


Toekomst

"Door het organiseren van kunstmanifestaties proberen we de openbare ruimte aantrekkelijk te maken. We kunnen dan ook niet langer werkeloos toezien hoe dit door enkele vandalen tegengewerkt wordt. Wij gaan door met dit beleid en hopen dat de bevolking ons behulpzaam kan zijn bij het vinden van de daders van de vernielingen", zegt een boze wethouder.

Als het uitloven van een beloning resultaat oplevert, overweegt de gemeente Coevorden dit in de toekomst vaker te doen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente, tel. 0524-598626/627/389.


Gemeente Coevorden
Afdeling Communicatie
Postbus 2
7740 AA Coevorden
telefoon 0524-598598
fax 0524-598555
e-mail voorlichting@coevorden.nl
website www.coevorden.nl


---- --