ABVAKABO FNV

OCW snijdt in kwaliteit bibliotheken

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft besloten om de subsidie aan de stichting Beheer Arbeidsmarktmiddelen Sector Openbare Bibliotheken (BASOB) per 1 januari 2005 stop te zetten. ABVAKABO FNV-bestuurder Daniëlle Wiek: 'Op deze manier laat het ministerie zien dat de kwaliteit van bibliotheken duidelijk een minder hoge prioriteit krijgt.'

Stichting BASOB is een beheersstichting die de besluiten van de sociale partners uitvoert. De bestedingsdoelen van gelden worden in eerste aanleg bepaald door de CAO-partners. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris van OCW een bepalende zeggenschap. Via een subsidieregeling draagt de stichting BASOB voor onbepaalde tijd bij aan de jaarlijkse loonkosten van bibliotheken. Ook zijn er loonkostenregelingen voor bepaalde tijd, zodat lokale overheden de tijd krijgen om arbeidsplaatsen structureel te maken.

Door de stopzetting van de subsidie verwacht ABVAKABO FNV dat een aantal arbeidsplaatsen binnen de sector onder grote druk komt te staan. Op dit moment werken ongeveer 70 medewerkers binnen de sector op een gesubsidieerde werkplek op basis van een BASOB-subsidie. Deze medewerkers worden nu direct bedreigd met ontslag.

Wiek: 'OCW gedraagt zich onzorgvuldig. In de communicatie wordt met geen woord gerept over het naleven van aangegane verplichtingen of het zorgvuldig afwikkelen hiervan. Medewerkers in de sector Openbare Bibliotheken zijn straks de dupe van dit gedrag. En niet alleen medewerkers. Als er minder mensen werken is er minder aandacht voor kwaliteit. De samenleving is zo uiteindelijk ook de dupe.'


---

////
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:
Daniëlle Wiek landelijk bestuurder (06) 51218358 Ubbo Dijk voorlichter (06) 20956821

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

van bovenstaand bericht.

17 aug 04 19:00