Gemeente Heusden


Koningin Wilhelmina zet opnieuw voet aan wal in Heusden Tal van activiteiten bij viering van 100 jaar Bergsche Maas 13-8-2004
Op 18 augustus 1904 nam Koningin Wilhelmina in Heusden tijdens een feestelijke opening de toen nieuwe Bergsche Maas ingebruik. Dat bezoek aan het vestingstadje gaat ze nu herhalen. Aanstaande woensdag 18 augustus begint het programma om 19.00 uur met een optreden van shantykoor Muiterij Kantje Boord nabij de Stadshaven. Daarna arriveren Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik per stoomboot in de vesting, net als 100 jaar geleden dus.

De komst van het koninklijke gezelschap maakt deel uit van de viering van 100 jaar Bergsche Maas. Het eeuwfeest Bergsche Maas is een gezamenlijke activiteit van de gemeenten rondom de Bergsche Maas (Aalburg, Heusden, Waalwijk, Geertruidenberg, Woudrichem en Werkendam). In iedere gemeente wordt ook een aantal eigen activiteiten georganiseerd. In Heusden ziet het programma er als volgt uit:

Woensdag 18 augustus
vanaf 19.00 uur: optreden shantykoor Kantje Boord uit Dussen nabij de Stadshaven/Vismarkt met aansluitend de komst van Koningin Wilhelmina. rond 19.30 uur: Opvoering Opening Bergsche Maas nabij Stadshaven rond 21.30 uur: admiraalsvaren op de Bergsche Maas (verlichte schepen varen achter elkaar. Het mooist versierde schip wint een prijs.

Ook de horeca in Heusden vesting speelt deze avond in op de activiteiten in het kader van 100 jaar Bergsche Maas, door middel van terrassen, muziek en optredens.

Maar ook na 18 augustus gaan de feestelijkheden rond de viering van 100 jaar Bergsche Maas gewoon door. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse activiteiten in het kader van Open Monumentendag op 11 september. Die dag zullen er bijvoorbeeld gratis rondleidingen door de vestingstad gegeven worden met als thema verdedigingswerken en 100 jaar Bergsche Maas. Tot en met 29 september is er in datzelfde Gouverneurshuis een prachtige tentoonstelling te zien op (iedere middag van 14.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag) met fraaie luchtfotos en kaarten. Verder zijn er vier nieuwe fietsroutes ontwikkeld rondom de Bergsche en Afgedamde Maas. De routes leiden langs diverse vestingwerken, uiterwaarden en gaan door verschillende vestingsteden. De fietsroutes verschijnen in een serie van 4 boekjes waarin uitleg wordt gegeven over de bezienswaardigheden onderweg. De boekjes zijn voor 1,50 onder meer verkrijgbaar bij de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen en bij het Heusdens Bureau voor Toerisme.

Meer informatie over de feestelijke viering van 100 jaar Bergsche Maas (met het volledige programma) is te vinden op
www.100jaarbergschemaas.nl. Een speciale activiteitenkalender is gratis verkrijgbaar bij onder meer de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen.