Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 16 augustus 2004


PvdA Kamerleden brengen nacht door in verpleeghuis


Woensdag 18 augustus brengen de PvdA-kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Staf Depla de nacht door in verpleeghuis De Halderhof in Bennekom. Dit verpleeghuis heeft al vijf jaar nieuwbouwplannen die door complexe en dure regels niet kan plaatsvinden. Daardoor moeten 500 ouderen in verouderde huisvesting verblijven, terwijl het naastgelegen bouwterrein braak blijft liggen. Door de nieuwbouw zouden de huidige 5 a 6 persoonskamers worden vervangen door éénpersoonskamers. Dijsselbloem en Depla brengen de nacht door om te ervaren wat het is om met meerdere mensen op een slecht geventileerde kamer te moeten slapen.


Overdag zal Jeroen Dijsselbloem van 08.00 tot 16.00 uur als verzorger meewerken in het verpleeghuis. Van 18.00 tot 20.00 uur krijgen Dijsselbloem en Depla de zorg samen met de bewoners zoals die gebruikelijk is in het verpleeghuis en brengen zij de nacht door. Verpleeghuis De Halderhof is onderdeel van Stichting Opella. Het adres is Boerhaavelaan 1 in Bennekom.


De PvdA vindt het eigenaardig dat 500 bejaarden wel in oude huisvesting mogen verblijven, maar dat het feitelijk onmogelijk wordt gemaakt deze huisvesting te moderniseren waardoor betere zorg kan plaatsvinden. Met het werkbezoek en de overnachting van Dijsselbloem en Depla wordt daarom aandacht gevraagd voor deze zaak.


achtergrond


Nieuwbouwplannen van verpleeghuis De Halderhof lopen tot nog toe spaak door geluidsregels, regels voor archeologie en natuurregels. Het verpleeghuis loopt langs de snelweg A12. Hoewel de ouderen nu ook al in de geluidszone van de snelweg wonen, moet bij nieuwbouw worden voldaan aan de normen van de wet geluidhinder. De Halderhof wordt daarom verantwoordelijk gesteld voor de bouw van een geluidsscherm dat minimaal 1,8 miljoen euro kost. Zowel Rijkswaterstaat als het College Bouw en Sanering (ministerie VWS) wijzen verantwoordelijkheid af.


Het nieuwe Verdrag van Valeta over archeologie schrijft voor dat een initiatiefnemer van een bouwproject archeologisch onderzoek moet doen. Dit onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden. Omdat er vondsten zijn, moet het hele terrein van De Halderhof tenminste een meter diep worden afgegraven. De kosten hiervan zijn minimaal een miljoen euro en komen nu voor rekening van de zorginstelling.


Tenslotte zit men te wachten op de sloopvergunning voor de laatste delen van een oud leegstaand ziekenhuis op het terrein. Daar hebben zich inmiddels vleermuizen in gevestigd. Daarom moet nu ook rekening gehouden worden met natuurwaarden.