Gemeente Utrecht


Persbericht


Het stormt weer in Utrecht!

Woensdag 18 tot en met zaterdag 21 augustus 2004 neemt theatergroep The Lunatics het schip van de 750-jarige Domkerk weer in gebruik als decor voor het speciaal geschreven spektakelstuk Tempeest, storm tussen de steigers. De gratis voorstellingen beginnen rond 22.30 uur op het Domplein.

Met behulp van muziek, spel, licht en special effects nemen The Lunatics de bezoekers voor even mee terug in de tijd. De voorstelling begint met een stilte voor de storm, maar al snel slaat het noodlot toe. Sirenes loeien, zwaailichten gaan aan, zoeklichten speuren het publiek af. De noodklok luidt. Het gaat stormen.bereid je voor.
In Tempeest zal de Domtoren zelf, al 750 jaar stille getuige van alle rampen en voorspoed die Utrecht zijn overkomen, voor één keer het zwijgen verbreken en zijn mond roeren over al het geen achter hem ligt. Herman van Veen, geboren en getogen in de Domstad, geeft de Domtoren stem en gezicht door middel van reusachtige projecties. Het herrezen schip krijgt een beschermengel in de persoon van Claudia de Breij. De toeschouwer wordt geconfronteerd met hilarische, surrealistische en ontroerende situaties waarin in flashback terug wordt gegaan in de geschiedenis. Iedereen die de voorstellingen in juni gemist heeft of nogmaals wil genieten van deze unieke gebeurtenis is van harte welkom op het Domplein.

Domkerk 750 jaar, een zomer vol evenementen
Aanleiding van dit spektakelstuk en herbouw van het tijdelijke schip is de verjaardag van de Domkerk. 750 jaar geleden, in 1254 om precies te zijn, legde bisschop Hendrik van Vianden de eerste steen voor de gotische Domkerk. De gemeente Utrecht wil bezoekers en inwoners van Utrecht deze verjaardag laten meebeleven. De gehele zomer is het Domplein en omgeving daarom het toneel van talloze evenementen waarin de Domkerk een rol speelt. Een compleet overzicht van de evenementen in het kader van 750 jaar Domkerk is te vinden op www.750jaardomkerk.nl.

Samenwerking met het bedrijfsleven
Voor de realisatie van dit project heeft de gemeente Utrecht ingezet op samenwerking met instellingen en bedrijfsleven. De bijdrage van het bedrijfsleven heeft ervoor gezorgd dat de gemeente tal van extra evenementen in het kader van 750 jaar Domkerk heeft kunnen organiseren.


Noot voor de media:

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Trudie Timmerman, projectleider (projectmanagementbureau Gemeente Utrecht)
Telefoon:030-286 36 55
Mobiel: 06-24 69 44 97

Liesbeth van Batenburg, adviseur kabinet burgemeester van Utrecht
Telefoon: 030-286 15 91
Mobiel: 06- 54 21 83 43


Utrecht, 17 augustus 2004.


---- --