Universiteit van Amsterdam

Persbericht Universiteit van Amsterdam


woensdag 18 augustus 2004

UvA start renovatie en restauratie Oude Turfmarkt

De Universiteit van Amsterdam is begonnen met de renovatie en restauratie van de universitaire panden aan de Oude Turfmarkt 129 en 139. In deze panden, waar voorheen afdelingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen en het Informatiseringscentrum gehuisvest waren, komen de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek. Door een zorgvuldige restauratie en verbouwing en een passende gebruiksfunctie levert de UvA opnieuw een bijdrage aan de instandhouding van waardevolle Amsterdamse gebouwen.

De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam beheert een groot aantal bijzondere verzamelingen en authentieke documenten, zoals handschriften, oude drukken, landkaarten, globes, catalogi, letterproeven en briefverzamelingen. Deze collecties zijn zo waardevol dat het materiaal niet wordt uitgeleend en alleen onder toezicht kan worden geraadpleegd in

De opdracht voor uitvoering van de renovatie en restauratie van de toekomstige vestiging van de UB/Bijzondere Collecties, naar een ontwerp van Atelier PRO architekten uit Den Haag, is verleend aan Bouwcombinatie J.P. van Eesteren/Koninklijke Woudenberg VOF uit Amsterdam/Ameide voor constructie en aan GTI Utiliteit Noordwest bv uit Amsterdam voor installaties. Het interieur voor het voor publiek toegankelijke deel van de UB/Bijzondere Collecties is ontworpen door Merkx + Girod bv architecten uit Amsterdam. De UB/Bijzondere Collecties zal in 2007, als de UvA 375 jaar bestaat, worden heropend.