Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Nieuwe aanbestedingsregels in werking

Per 15 augustus zijn de nieuwe aanbestedingsregels, het Aanbestedingsreglement Werken 2004 (ARW 2004) in werking getreden. De meest betrokken bewindslieden - de ministers van VROM, V&W, LNV en de staatssecretaris van Defensie . hebben de bestaande Uniforme Aanbestedingsreglementen (het UAR-EG 1991 en het UAR 2001) gewijzigd en samengevoegd in dit ene nieuwe reglement. Met dit reglement wordt tegemoet gekomen aan de wensen van het kabinet zoals opgenomen in de kabinetsreactie op het eindrapport van de Enquêtecommissie Bouwnijverheid.
Minister Dekker van VROM schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het samenvoegen van de twee bestaande reglementen wordt het voor de gebruiker eenvoudiger om de verschillen tussen Europees en niet-Europees aanbesteden te zien. Omdat ook procedures volledig zijn uitgeschreven krijgen de opdrachtgevers en de bouwwereld een instrument in handen dat minder kosten met zich meebrengt. De belangrijkste wijzigingen zijn dat bij inschrijving op een aanbesteding alle .enveloppen. van de indieners worden geopend en dat de bewijslast bij een .niet- passende aanbieding. wordt omgekeerd. Verder moet er een door een bestuurder ondertekende verklaring zijn waarin staat dat de Mededingingswet niet is overtreden en komt de rekenvergoeding te vervallen.

Werkgroep
Het ARW 2004 is opgesteld door een werkgroep met vertegenwoordigers van meerdere publieke opdrachtgevers, zoals de vier bouwdepartementen (VROM, V&W, Defensie, LNV), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en enkele grote gemeenten. Over het concept is gesproken met een delegatie van het AVBB en er is een aantal suggesties van die kant overgenomen.
In de kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid is het ARW genoemd als een snelle en praktische verbetering van de eigen .inkoopvoorwaarden. van de rijksoverheid. Daarnaast werkt het ministerie van EZ aan een geheel nieuw en integraal juridisch kader voor alle aanbestedingen voor alle overheidsdiensten. Dit moet in 2006 ingevoerd worden.

Alcatel
In het ARW 2004 is ook een voorziening opgenomen waarmee in de ogen van de betrokken bewindslieden wordt voldaan aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in het zogenoemde Alcatel-arrest. Dit houdt in dat inschrijvers en gegadigden bij een aanbesteding tijdig bericht krijgen over het voornemen tot gunning en dat daarna, vóór het moment van het ondertekenen van de overeenkomst, de mogelijkheid bestaat om hiertegen in beroep te gaan.

Verplicht
De vier bouwministeries zijn verplicht het ARW 2004 te gebruiken. De overige overheden kunnen het ARW 2004 op vrijwillige basis hanteren. IPO en UvW hebben hun leden al geadviseerd het reglement toe te passen. Minister Dekker bekijkt nog hoe ook de VNG kan worden overtuigd van het nut van toepassing van het ARW 2004 totdat het nieuwe integrale juridisch kader voor aanbestedingen is ingevoerd.