Gemeente Twenterand


Tiende peiling Twenterand Internetpanel over brandweer, website en toerisme

Als laatste peiling in een serie van tien, heeft het Twenterand Internetpanel de brandweer, de gemeentelijke website en het toerisme in Twenterand beoordeeld. Het panel heeft een positieve indruk gekregen van de brandweer en is tevreden over de dienstverlening. Door een meerderheid van het panel is de vernieuwde website bezocht. De navigatie, menustructuur en de productencatalogus worden redelijk tot goed gewaardeerd.
Volgens het panel, moet de gemeente op het gebied van toerisme vooral inzetten op fietsen en wandelen. De tiende en voorlopig laatste peiling over brandweer, website en toerisme is gehouden in de periode 17 tot en met 27 juni en is door 128 panelleden ingevuld. Na de zomervakantie wordt de proef van het instellen van een Internetpanel geëvalueerd en wordt bepaald of en hoe er verder gegaan wordt met dit instrument.

Brandweer
Een ruime meerderheid van de panelleden heeft een positieve indruk van de brandweer en is tevreden over de dienstverlening. Brandweer en gemeente zouden volgens de panelleden inwoners vooral via digitale informatie kunnen informeren over brand- en veiligheidsrisico's in de directe woonomgeving en zodoende helpen bij het verminderen van die risico's. Het plaatsen van bijvoorbeeld een kaart op de website waarop de belangrijkste brand- en veiligheidsrisico's in de gemeente te zien zijn, kan hier volgens het panel aan bijdragen.

De meeste panelleden zijn voor het in kaart brengen van brand- en veiligheidsrisico's bij nieuwbouw van woonwijken en bedrijventerreinen. Daarnaast vindt een meerderheid van het panel dat bij de aanleg van woonwijken en bedrijventerreinen rekening moet worden gehouden met de veiligheidsadviezen van de brandweer. Als belangrijke bronnen waar inwoners volgens de panelleden informatie kunnen aantreffen over de brandweer, wordt de gemeentegids en de preventietips in het huis-aan-huisblad genoemd.

Website
Ongeveer 80 procent van de panelleden heeft de vernieuwde website bezocht. De meeste panelleden bezochten de website voor algemene informatie. De nieuwe navigatie, menustructuur en productencatalogus worden redelijk tot goed gewaardeerd. Meer informatie en een betere bereikbaarheid van de site worden door de panelleden aangegeven als verbeterpunt.

Toerisme
Bijna tweederde van de panelleden vindt dat er onvoldoende toeristische voorzieningen in Twenterand zijn. Volgens het panel moet de gemeente vooral inzetten op fietsen en wandelen. Het huidige toeristische aanbod wordt door het panel gewaardeerd met een 5,5. Panelleden gaven aan, vooral attracties/activiteiten en overnachtingsmogelijkheden te missen.

Vervolg Internetpanel
Via het door de gemeente opgerichte internetpanel konden inwoners van Twenterand gedurende één jaar tien keer hun mening geven over onderwerpen die voor de gemeente belangrijk zijn. Vorig jaar september is gestart met deze peiling. De onderwerpen die vanaf september door de panelleden beoordeeld zijn, zijn: september: gemeentecontact, website, gemeentegids en gemeentelijke info op de Kabelkrant van Delta TV; oktober: jeugdbeleid; november: onderhoud openbare verlichting, onderhoud openbaar groen, klachtenlijn, onderhoud wegen en fietspaden, gladheidsbestrijding; december: zwembaden en sporthallen; januari: huishoudboekje gemeente; februari: verkeersveiligheid, afvalbrengpunt, markten; maart: openingstijden gemeentehuis; april: publieksvoorlichting; mei: volksgezondheid; juni: brandweer, website en toerisme.