Ingezonden persbericht


Greenpeace publiceert jaarverslag 2003

Het jaar 2003 was een jaar vol onderzoek, acties en resultaten. Met steun van Greenpeace voorkwamen de Deni-indianen grootschalige houtkap in het Braziliaanse Amazonewoud. In Nederland schaarden 50.000 sympathisanten zich achter Greenpeace met de eis om de kerncentrale Borssele te sluiten. Ook op Europees niveau boekte Greenpeace resultaten: er kwam steun om sloopschepen conform de Basel Ban te beschouwen als gevaarlijk afval. Verder vond Greenpeace in 2003 bewijs dat twee Nederlandse houtbedrijven illegaal kapten in Kameroen. En in eigen land bleek uit onderzoek dat regenwater een mix aan schadelijke stoffen bevat.

Het was ook een jaar waarin de gevolgen van de recessie merkbaar werden. In 2003 kreeg Greenpeace Nederland te maken met minder inkomsten en een terugloop van donateurs. Het aantal donateurs daalde met 34.315 naar 672.835. Wereldwijd steeg het aantal donateurs. De inkomsten uit fondsenwerving zijn gedaald van 19.430.856 euro naar 18.391.207 euro.

Milieuproblemen zijn grensoverschrijdend. Daarom werkt Greenpeace Nederland samen met Greenpeace-kantoren over de hele wereld. Daarnaast geeft Greenpeace Nederland ieder jaar financiële steun aan internationale campagnes en projecten in landen waar minder geld beschikbaar is. In totaal ging het om een bijdrage van 7.002.874 euro.

De uitvoeringskosten van Greenpeace Nederland zijn gestegen door de verbouwing van het nieuwe pand aan de Veemkade en de milieuvriendelijke aanpassingen ervan. De kosten voor fondsenwerving en personeel zijn gedaald.

Het eigen vermogen is gestegen van 16.750.645 euro naar 18.218.100 euro. Dit eigen vermogen wordt aangehouden om continuïteit te waarborgen.

"De regering staat gaswinning in de Waddenzee toe, wil de walvisjacht weer toestaan en onderneemt geen actie tegen gif in consumentenproducten," zegt Liesbeth van Tongeren, directeur Stichting Greenpeace Nederland. "Juist nu de regering het milieu het onderspit laat delven is Greenpeace nodig. Wij blijven opkomen voor het milieu. Daarvoor is de steun van donateurs noodzakelijk. Op dit moment voeren we met die steun acties voor de bescherming van de Noordzee."

Via de link www.greenpeace.nl/jaarverslag2003 kunt u on line het jaarverslag 2003 bekijken en downloaden.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.