Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Olympisch weerbericht voor Griekenland

Juli en augustus is in Griekenland de warmste tijd met in Athene een middagtemperatuur van gemiddeld 31 graden en een nachtelijk minimum van 23 graden. De eerste dagen van de Olympische spelen liggen de temperaturen tussen 25 en 30 graden, voor dit gebied heel normaal. De komende weken kan het nog wel eens anders uitpakken.

Het is voor de sporters niet te hopen dat de Griekse meteorologen een hittegolf afkondigen. De normen liggen daar een stuk hoger dan in ons land waar een hittegolf een periode is van minstens vijf dagen warmer dan 25 graden waarvan minstens drie dagen warmer dan 30 graden. In Griekenland heerst een hittegolf als het minstens twee dagen achtereen warmer is dan 37 graden en de nachten zo warm zijn dat het etmaalgemiddelde van de temperatuur minstens 31 graden bedraagt.

Tijdens een Griekse hittegolf kunnen de temperaturen op 40 graden uitkomen. Voor Athene is het de hoogste temperatuur ooit gemeten maar op andere plaatsen zelfs in de buurt van de hoofdstad zijn de laatste jaren geregeld temperaturen gemeten tussen 40 en 45 graden. Het absolute record voor het hele land is 48,0 graden in 1997 gemeten op vliegveld Elefsis niet ver van Athene. Als de wind uit de Sahara waait, de sirocco, blijft het ook 's nachts verschrikkelijk heet. Met name op de Griekse eilanden komt het kwik dan soms de hele nacht niet onder de 30 graden. Op het eiland Kythira werd op 6 juli 2000 zelfs een minimum geregistreerd van 33,8 graden.

Voordeel is wel dat de lucht onder die omstandigheden zeer droog is. Met een luchtvochtigheid van minder dan 10% voelt de hitte minder erg aan. Gewoonlijk is het echter veel vochtiger en bedraagt de relatieve vochtigheid in Athene in augustus 48%. Dat is veel minder dan de 72% bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Verder baadt Griekenland in de zon, gemiddeld zo'n 12 uur per dag. Augustus telt in Athene 340 zonuren, bijna het dubbele van De Bilt. De kans op regen en onweer is niet groot maar ook niet te verwaarlozen. In augustus krijgt Athene gemiddeld 8 mm die meestal uit een flinke bui valt. Hoewel de wind gemiddeld zwak is uit het noordoosten kunnen lokale bergwinden problemen geven bij zeil- en roeiwedstrijden. Bij de spelen in 1896 in Griekenland moesten die wedstrijden worden afgelast vanwege de wind en ook bij oefenwedstrijden die onlangs werden gehouden ter voorbereiding van de huidige spelen gingen enkele boten om. De Griekse meteorologische dienst houdt het nauwlettend in de gaten en geeft tijdens de Spelen speciale en zeer gedetailleerde korte termijnverwachtingen uit.

(Olympisch weerbericht/ zomer in Griekenland / website Olympische Spelen)

Europa in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 17 augustus 2004

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI