Gemeente Roggel en Neer

17/08/2004
Afschaffing Zalmsnip

Op 1 januari 2005 wordt de zogenaamde Zalmsnip afgeschaft. De Zalmsnip is zes jaar geleden geïntroduceerd als middel voor lastenverlichting. Toenmalig minister van Financiën Zalm gaf ieder gezin 100 gulden om de lasten te verlichten. De introductie van de Zalmsnip vond plaats in economisch betere tijden. Op dit moment past lastenverlichting niet meer in het kabinetsbeleid en zal de zalmsnip zodoende afgeschaft gaan worden.

Uitkering
De gemeenten waren belast met het uitkeren van de Zalmsnip. Dit gebeurde in principe door het in mindering brengen van de 45,38 (Fl. 100,00) op de lokale belastingen. Burgers die kwijtschelding van gemeentelijke belastingen hadden kregen de 45,38 uitgekeerd. In de loop der jaren gingen verschillende gemeenten het bedrag voor lastenverlichting verkleinen en het overgebleven deel aanwenden voor doelgroepenbeleid, bijvoorbeeld voorzieningen voor gehandicapten. Enkele gemeenten keerden de Zalmsnip zelfs helemaal niet meer uit. Het diverse gebruik van de Zalmsnip door de gemeenten vormt voor het kabinet de voornaamste aanleiding om er een streep door te zetten.

Voor meer informatie over de afschaffing van de Zalmsnip kunt u contact opnemen met mevr. N. Cillekens tel. (0475) 499522 of dhr. R. Beerens tel. (0475) 499523.