NU'91

Lancering kwaliteitskeurmerk in de zorg
18-08-2004
Zilveren Kruis Achmea introduceert met Stichting Perspekt, Stichting Cliënt & Kwaliteit en Stichting Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) het Bronzen Keurmerk in de Zorg voor Verpleeg- en verzorgingshuizen. Het keurmerk moet verpleeg- en verzorgingshuizen stimuleren om de kwaliteit van hun zorg te verbeteren. De betrokken partijen hebben recentelijk de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het bronzen keurmerk wordt toegekend als de uitkomst van een kwaliteitstoets positief is. De invoering van het keurmerk betekent dat door deze structurele toets de kwaliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen voor klanten van de zorgkantoren van Achmea in de nabije toekomst beter kan worden gegarandeerd. Het bronzen keurmerk in de zorg maakt vanaf 1 januari 2005 deel uit van de afspraken die Zilveren Kruis Achmea maakt met de verpleeg- en verzorgingshuizen. Het jaar 2005 is een startjaar, waarin verpleeg- en verzorgingshuizen de ruimte krijgen kennis te maken met de nieuwe kwaliteitstoets en eventuele aanpassingen te doen in hun organisatie. Voldoen de zorgorganisaties uiteindelijk niet aan de gestelde kwaliteitscriteria, dan zal dat in 2006 consequenties hebben.

Eind vorig jaar raakte een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land in opspraak, omdat de kwaliteit van de zorg beneden de maat bleek. Guus van Montfort, directeur Zorg van Achmea, kondigde toen in het actualiteitenprogramma Nova de introductie van een soort Michelingids voor verpleeg- en verzorgingshuizen aan. Zilveren Kruis Achmea heeft na grondig onderzoek een kwaliteitstoets laten opstellen die gaat worden uitgevoerd door professionele en onafhankelijke partijen. Het kwaliteitsonderzoek toetst de kwaliteit van zorg, de doelmatigheid van de bedrijfsvoering van de zorgorganisatie en het oordeel van de klant. De toets is samengesteld door Perspekt, Cliënt & Kwaliteit en LOC en wordt uitgevoerd door Perspekt en Cliënt & Kwaliteit.
Zilveren Kruis Achmea start met een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen een pilot. Deze huizen zullen nog dit jaar het kwaliteitsonderzoek dat moet leiden tot het bronzen keurmerk, in hun organisatie laten uitvoeren. Alle verpleeg- en verzorgingshuizen in de werkgebieden van Achmea Zorg worden dit najaar uitgebreid geïnformeerd over de kwaliteitstoetsing.
18-08-2004

Lancering kwaliteitskeurmerk in de zorg