Politie Groningen

Politie lost woningoverval op invalide vrouw op (18/08/04)

Groningen 18-08-2004 - Met de aanhouding van een 25-jarige vrouw en twee mannen van 31 en 36 jaar, allen uit Groningen, heeft de politie een overval met geweld bij een 55-jarige invalide vrouw opgelost. De vrouw werd bij thuiskomst samen met haar 62-jarige hulp in haar woning op Schaaksport overvallen.

De bewoonster kwam in haar rolstoel met haar hulp op vrijdagavond 9 juli haar woning binnen en werden daar opgewacht door twee mannen, die zich met sjaals en mutsen hadden vermomd. De hulp probeerde naar de voordeur te rennen, maar werd door één van de mannen tegengehouden en naar de grond gewerkt. Ook werd haar mond met een hand dichtgehouden. De andere verdachte nam vervolgens de tas van de invalide vrouw vanaf de rolstoel weg. In de tas zat ondermeer een portemonnee met enkele pinpassen, een sieraad en enkele persoonlijke spullen. Beide overvallers renden hierna de woning uit en wisten te ontkomen. De mannen probeerden met de gestolen pinpassen te pinnen en waren kennelijk op de hoogte van de pincodes. Het pinnen gelukte niet, omdat de passen tijdig waren geblokkeerd. De hulp liep door de

Pincodes
De invalide vrouw wist zich bij het doen van aangifte te herinneren dat één hulp, de 25-jarige vrouw uit de stad, de pincodes van haar passen uit het hoofd wist. De hulp werd vier dagen na het incident aangehouden. Na meerdere verhoren bekende zij uiteindelijk de pincodes van de invalide vrouw aan haar 36-jarige vriend te hebben gegeven. Dit deed de hulp onder bedreiging van woordelijk en fysiek geweld van haar vriend. De huissleutel werd door haar vriend uit haar tas weggenomen en gebruikt om de betreffende woning binnen te komen.

Na de verklaringen van de 25-jarige vrouw werden begin augustus beide mannen aangehouden. De verdachten werden meerdere keren gehoord. Ook zij legden uiteindelijk een bekentenis af. De mannen werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Zij zitten nog vast. De 25-jarige vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld. De buitgemaakte tas hebben de verdachten volgens eigen zeggen weggegooid. De tas is nog steeds zoek. De politie heeft het onderzoek afgerond en maakt proces-verbaal op.