Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/2446
datum
17-08-2004

onderwerp
Kamervragen Van Velzen (SP) inzake het fokken van agressieve honden TRC 2004/3619

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen gesteld door het lid Van Velzen (SP) inzake het fokken van agressieve honden.

datum
17-08-2004

kenmerk
DL. 2004/2446

bijlage

1
Wat is uw inhoudelijke reactie op de noodkreet van de Raad van Beheer dat het fokken van mogelijk agressieve honden door niet-erkende fokkers toeneemt?

Anders dan via het artikel in Trouw van 28 juli jl. waar u op doelt, dat het aantal fokkers dat mogelijk agressieve honden fokt is toegenomen, hebben mij geen signalen van de Raad van Beheer bereikt.

2
Gaat u hier maatregelen tegen nemen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke en op welke termijn?

Het fokken van honden is onderworpen aan regels die opgenomen zijn in het Honden- en kattenbesluit. De Regeling agressieve dieren bevat, voor honden met bepaalde kenmerken, daarnaast geboden tot het aangelijnd houden en muilkorven van dergelijke honden. Op de naleving van deze regels wordt toegezien door de Algemene Inspectiedienst en de politie. Overigens moeten fokkers en houders van dieren als eersten verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van de dieren die zij onder zich hebben. Gelet op een en ander zal ook dit onderwerp deel uitmaken van de Conferentie gezelschapsdieren in oktober, waarover ik u eerder berichtte. Met de verschillende relevante organisaties op het terrein van gezelschapsdieren zal daar worden bezien welke rol de overheid en deze organisaties kunnen spelen om misstanden te voorkomen.

3
Deelt u de opvatting dat het verplicht chippen van mogelijk agressieve honden een oplossing zou kunnen bieden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u deze maatregel invoeren en wanneer?

Chippen biedt geen oplossing voor de problematiek van de agressieve dieren, het heeft namelijk geen preventieve werking en is hooguit een hulpmiddel bij het registreren van incidenten. In het kader van de discussie over het Honden- en kattenbesluit heb ik al eerder aangegeven dat ik geen voorstander ben van een van overheidswege verplicht identificatie- en registratiesysteem.

4
Deelt u de opvatting dat het verbod op pitbullachtigen averechts heeft gewerkt? Zo neen, waarom niet?

Nee. Op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, en in samenhang met de Regeling agressieve dieren, kan er opgetreden worden tegen de bezitters van pitbullachtige honden en bestaat de mogelijkheid om dergelijke honden in beslag te nemen.

5
Deelt u de opvatting dat het verbod op pitbullachtigen vervangen dient te worden door een verplichte periodieke gedragstest, waardoor het houden van deze dieren legaal wordt, maar onder grotere toezicht en controle komt? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u deze wetswijziging doorvoeren?

Over gedragstests is vaker gesproken (zie ook de brief van 5 december 2000 van de toenmalige minister van LNV, 2001-2002, LNV0001037, TK). Destijds is geconcludeerd dat een agressietest onvoldoende waarborg biedt om het risico van ernstige beten te voorkomen. Immers het risico blijft bestaan dat dieren die zijn goedgekeurd toch een bijtincident veroorzaken. Daarnaast brengt de regeling grote uitvoeringsproblemen met zich mee, zoals een omvangrijke organisatie om de dieren individueel te testen en een uitvoerige administratie om de dieren te registreren. Tevens levert een dergelijke regeling problemen op met betrekking tot de controle en handhaving. Een dergelijke oplossing past derhalve niet in het kabinetsbeleid dat gericht is op het terugdringen van de administratieve lasten.

6
Deelt u de opvatting dat het wenselijk is om een dergelijke verplichte periodieke gedragstest ook voor andere mogelijke agressieve hondensoorten in te voeren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u deze wetswijziging doorvoeren?

Nee, zie vraag 5.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Kamervragen Van Velzen (SP) inzake het fokken van agressieve honden (PDF-formaat, 38 kB)


---