European Commission

IP/04/1036

Brussel, 17 augustus 2004

Commissie keurt verwerving van zaadproducent advanta door Syngenta goed onder voorwaarde van verkoop van europese activiteiten

De Europese Commissie heeft op basis van de Concentratieverordening goedkeuring gegeven aan de voorgestelde verwerving van de in Nederland gevestigde zaadproducent Advanta B.V. door de in Zwitserland gevestigde onderneming Syngenta Crop Protection AG. Regelgevende goedkeuring gebeurt onder voorwaarde van de verkoop van de gehele Europese operaties van Advanta om de bezwaren op te heffen omtrent verminderde mededinging in onder andere de markt voor suikerbietzaad.

Syngenta Crop Protection AG is een dochteronderneming van Syngenta AG die, zoals Advanta B.V., actief is in het kweken, productie, verwerking en verkoop van verschillende soorten zaden.

Het marktonderzoek van de Commissie wees op significante ededingingsbezwaren in een aantal nationale zaadmarkten in de EU. Deze zijn suikerbietzaden in België, Finland, Frankrijk, Nederland, Portugal, Spanje, Oostenrijk, Ierland en Italië, maïszaden in Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zonnebloemzaden in Hongarije en Spanje alsook de Franse markt voor zomergerstzaden en de VK markt voor oogsterwtenzaden (een bepaald type van erwtenzaden).

De transactie zou tot de creatie leiden van een heel sterke marktleider, dikwijls twee of meermaal de omvang van de volgende concurrent. In de markt voor suikerbietzaden zou de voorgestelde transactie twee van de drie belangrijkste Europese kwekers voor suikerbietzaad samenbrengen, die ook de belangrijkste aanbieders zijn van suikerbietzaden in Europa.

Om de bezwaren van de Commissie op te heffen, heeft Syngenta aangeboden om de gehele Europese zaadactiviteiten van Advanta te verkopen aan een onafhankelijke koper, waarbij de gehele overlapping van de operaties van de partijen op alle relevante markten in de Europese Unie zou verwijderd worden.

Op basis van de verbintenis van Syngenta was het voor de Commissie mogelijk om goedkeuring te geven aan de aangemelde transactie.