Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 18 augustus 2004

Apenbaby geboren op klaarlichte dag

Baby bij zeldzame wanderoes

In de wanderoegroep is Sysoe bevallen, zomaar op klaarlichte dag. Normaal gesproken worden apenbaby's voornamelijk 's nachts geboren. Een aantal bezoekers heeft het zelfs zien gebeuren. Ze zagen ook hoe de moeder de nageboorte opat. De baby lijkt gezond en de moeder maakt het goed. Voor Sysoe is dit haar tweede baby. In Apenheul is inmiddels al een tweede generatie ontstaan in de wanderoegroep. Sysoe is zelf ook in Apenheul geboren en daarmee was haar eerste baby ook de eerste van de nieuwe generatie.

Het hebben van een baby geeft een dier altijd veel aanzien. Sysoe geniet dan ook zichtbaar van alle aandacht die ze krijgt van haar moeder en haar zussen. Om de baby te zien moet de bezoeker wel even goed zoeken: de kleintjes hebben namelijk precies dezelfde kleur als hun moeder en nog niet de prachtige zilvergrijze 'manen' zoals de volwassen dieren hebben. Door deze manen en vanwege de mooie kwast aan de punt van hun staart worden wanderoes ook wel leeuwenstaart makaken genoemd. De schutkleur zorgt ervoor dat baby's niet opvallen voor roofdieren. Ook bij andere apensoorten in Apenheul zijn trouwens nog trotse apenmoeders te zien.

Wanderoes staan als ' zeer bedreigd' op de lijst van uitstervende soorten. Nog maar zo'n 2000 volwassen wanderoes komen in het wild voor, in restjes bos in het Ghat-gebergte van West India. De wanderoes in Apenheul maken deel uit van het Europese fokprogramma voor deze soort. De Apenheulse groep levert een goede bijdrage aan het fokprogramma voor deze soort. Vorig jaar werden er ook al twee wanderoebaby's geboren.


- - - einde bericht - - -
Voor de redactie:
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u bellen met Anouk Ballot, tel: 055 - 3575787 of kijk op www.apenheul.nl. Bijgevoegde foto is vrij van rechten, mits gebruikt bij bovenstaand bericht over de wanderoe-geboorte in Apenheul. Vermelding bij gebruik: Foto Apenheul, Grietje Grootenhuis. Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met Stichting Apenheul nodig.