Ministerie van Justitie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) presenteert informatiemap loverboys

De VNG heeft naar aanleiding van de signalen uit gemeenten en uit de media geconstateerd dat de problematiek rond loverboys steeds actueler wordt en in steeds meer gemeenten aan de orde is. Ook in de Tweede Kamer, waar onder andere een algemeen overleg heeft plaats gevonden over loverboys, wordt het probleem steeds hoger op de politieke agenda geplaatst.

De VNG heeft daarom een korte inventarisatie gedaan naar de problematiek rond loverboys in gemeenten. Centraal stonden de vragen hoe groot het probleem is en hoe gemeenten daar oplossingen voor proberen te vinden. De inventarisatie bestond uit een korte vragenlijst welke aan 44 gemeenten is voorgelegd.

Uit de resultaten kwam naar voren dat er grote verschillen bestaan tussen de gemeenten. Enkele gemeenten hebben al ervaringen met de problematiek en zijn ver gevorderd met het ontwikkelen van een aanpak daarvoor. Er zijn ook gemeenten die zeggen totaal geen ervaringen te hebben met de problematiek en in eerste instantie geen behoefte hebben aan het ontwikkelen van een aanpak. De meeste gemeenten geven echter aan wel enkele signalen te krijgen van de problematiek binnen hun grenzen. Zij beschikken echter nog niet over een gestructureerde aanpak, en hebben juist behoefte aan informatie over hoe andere gemeenten dit hebben aangepakt en welke projecten er zijn.

Om in deze vraag te voorzien is informatie verzameld over de problematiek van loverboys en verschillende projecten en aanpakken van zowel hulpverleningsinstanties als gemeenten. Op de site van de VNG vindt u deze informatie verzameld in een 'Loverboys Informatiemap'. In die informatie map vindt u het inventarisatieonderzoek dat heeft plaats gevonden, een inleiding met algemene informatie en informatie over concrete projecten.

Uiteraard is het de bedoeling dat deze informatiemap actueel blijft en wordt aangevuld met nieuwe informatie. Heeft uw gemeente goede projectplannen of plannen van aanpak voor de aanpak van deze problematiek in uw gemeente, en wilt u deze delen met andere gemeenten dan kunt u deze sturen aan: janienke.knol@vng.nl .

U vindt de Loverboys Informatiemap op www.vng.nl onder het beleidsveld Openbare Orde en Veiligheid thema 'Jeugd en Veiligheid'.

Kijk voor meer informatie over de aanpak van loverboys ook op:
* http://www.lover-boy.nl (Zwolle)

* http://www.bewareofloverboys.nl (Amsterdam)

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 18-08-2004