Gemeente Dongen


Snellere besluitvorming door delegeren bevoegdheden van raad aan college 18-08-2004 11:10
Voorspoedige voortgang woningbouwprojecten
In de gemeente Dongen is het mogelijk geworden sneller met nieuwe woning-bouwprojecten te starten. Dit komt omdat de gemeenteraad een aantal van zijn bevoegdheden heeft overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Normaliter verleent de raad een vrijstelling van het geldende bestemmingsplan (ingevolge artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) als een plan in strijd is met de huidige bestemming op die locatie. De raad delegeerde deze bevoegdheid op 17 april 2003 aan het college. Deze procedureverkorting levert een tijdwinst op van drie à vier maanden. De raad heeft deze bevoegdheid gedelegeerd op voorwaarde dat elk vrijstellingsverzoek, dat het college ontvangt, ter kennisname aan de commissie Ruimtelijke Zaken wordt gebracht. Dit gebeurt nadat de inspraakprocedure over een voornemen tot vrijstelling is afgerond. Verder blijft de gemeenteraad in een aantal gevallen vrijstellingen verlenen, onder andere als het gaat om een ontwerpbestemmingsplan of om een vastgesteld bestemmingsplan dat nog niet in werking is getreden. De gemeenteraad blijft ook bevoegd als het gaat om bestemmingsplannen die ouder dan tien jaar zijn. Hetzelfde geldt voor vrijstellingen die betrekking hebben op een locatie die gelegen is binnen de grenzen van het bestemmingsplan Dongen Buitengebied. Tenslotte is de raad bevoegd om vrijstellingen te verlenen voor bouwwerken die geen woningen zijn.

Nog meer snelheid
Vanuit de provincie Noord-Brabant wordt ook meegewerkt aan een snellere planologische procedure. Op 28 juni 2004 gaf de provincie aan de gemeente Dongen een algemene verklaring van geen bezwaar af voor een twintigtal inbreidingslocaties in Dongen. Dit heeft tot gevolg dat de gemeente voor deze locaties zonder voorafgaande provinciale verklaring van geen bezwaar een vrijstelling van het bestemmingsplan kan verlenen. De planologische procedure wordt hierdoor met nog eens circa twee maanden verkort. Dit komt de voortgang van nieuwe woningbouwprojecten ten goede.

Nieuwe bouwlocaties
In de afgelopen periode ontving het college diverse vrijstellingensverzoeken, waarvoor het college inmiddels de inspraakprocedures heeft doorlopen. Voorbeelden zijn de bouw van acht rijtjeswoningen en acht appartementen op het perceel Hoge Ham 7 en het bouwen van zes vrijstaande woningen op het perceel Hoge Ham 5. Aan de Frans Halsstraat Dahliastraat worden honderdenzeven woningen gebouwd. Op het voormalige Portas-terrein (Lage Ham 9-15) verrijzen straks tweeëntwintig appartementen. Tenslotte komen op het terrein De Pijler dertien woningen en acht appartementen.