Socialistische Partij

VUT en pre-pensioen: kabinet en grote werkgevers staan alleen

18-08-2004 * De SP verwelkomt de kritiek van de Raad van State op de plannen van het kabinet om VUT en prepensioen onmogelijk te maken. Dit hoogste adviesorgaan van de regering verwijt Balkenende II eigenlijk diefstal door tweemaal belasting te heffen.

De regering wil eerst belasting heffen op de premie die wordt betaald voor vervroegd pensioen, en dan nog eens als de pensioenuitkering wordt uitgekeerd. Bovendien wijst de raad op het aantasten van de vrijheid van onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden. Ook wijst de raad erop dat deze draconische matregelen niet nodig zijn om deelname aan het arbeidsproces te vergroten.

Jan de Wit SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Wat voor streken moet een regering nog meer uithalen voor ze door het parlement wordt gecorrigeerd? Wanneer neemt bijvoorbeeld het CDA zijn verantwoordelijkheid om dit te stoppen? De werknemers zijn tegen, het midden- en kleinbedrijf is tegen, de Raad van State is tegen - buiten het kabinet steunen alleen de grotere werkgevers de plannen nog, het maatschappelijke draagvlak is te verwaarlozen."

De kritiek van de Raad van State is een steun in de rug voor de SP en de vakbonden die acties voeren. Op 2 oktober gaan tegenstanders van de kabinetsplannen in Amsterdam massaal de straat op.