Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

18 augustus 2004


1. Aanbesteding verbouwing stadhuis volgens EU-richtlijnen De aanbestedingsprocedure voor de verbouwing van het stadhuis van Utrecht is geheel in overeenstemming met de EU-richtlijnen verlopen. De uitvoering heeft plaats gevonden in overeenstemming met de opdracht en er is geen sprake van betrokkenheid of omkoping van ambtenaren. Dat blijkt uit het accountantsrapport dat het college over mogelijke bouwfraude bij de verbouwing van het stadhuis heeft laten opstellen. Of er afspraken zijn gemaakt tussen aannemers blijkt niet zonder meer uit de aangetroffen documentatie. Hoewel de geringe afwijkingen tussen de geoffreerde bedragen een aanwijzing kunnen zijn, heeft de gemeente vooralsnog geen mogelijkheden voor nadere actie. Als uit landelijke onderzoeken blijkt dat die mogelijkheden wel bestaan dan zal het college zich beraden op eventuele juridische stappen.


2. Onderzoek betaald parkeren in Tuindorp en Tuindorp-Oost In Tuindorp en Tuindorp-Oost in de wijk Noordoost wordt nog deze maand het draagvlak gemeten voor de invoering van betaald parkeren. Het draagvlakonderzoek wordt gehouden onder alle huishoudens, bedrijven en instellingen in genoemde buurten. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek wordt in beide buurten of in een deel daarvan betaald parkeren ingevoerd.

Met het houden van het draagvlakonderzoek reageert de gemeente op diverse signalen uit de buurten over parkeeroverlast en een te hoge parkeerdruk. Volgens de Parkeernota 'Parkeren, een kwestie van kiezen' is het moment van invoeren van betaald parkeren afhankelijk van het draagvlak in de buurt. Voordat een draagvlakmeting wordt gehouden moet sprake zijn van een parkeerdruk van meer dan 80%. Daarnaast moet de gemeente minimaal 20 signalen uit de buurt over een hoge parkeerdruk hebben ontvangen. Uit beide buurten ontving de gemeente brieven, e-mails en telefoontjes waaruit blijkt dat veel mensen de parkeerdruk als hinderlijk hoog ervaren.

Het gaat om de hele buurt Tuindorp-Oost en in Tuindorp om het gebied tussen door de Mr.Tripkade, de Kardinaal De Jongweg, de Professor Jordanlaan en door de lijn Rauwenhofflaan - Willem de Zwijgerplantsoen - Linnaeuslaan. Als er voldoende draagvlak is dan kan het betaald parkeren in Tuindorp-Oost de invoering in november van dit jaar een feit zijn. Voor Tuindorp geldt hetzelfde voor het eerste kwartaal van 2005.


3. Velvergunning voor 140 zieke populieren in Lunetten Het college heeft besloten om 140 zieke populieren aan de Seychellen in Lunetten te rooien. Het vellen van de bomen is noodzakelijk omdat 85% van de bomen is aangetast door de populierenhorzelvlinder. De horzelvlinder nestelt zich aan de onderkant van de stam van de boom en daardoor verzwakt de boom langzaam maar zeker.

In plaats van de 140 populieren plant de gemeente 140 nieuwe bomen terug. In overleg met omwonenden is gekozen voor de Spaanse aak.

Het verwijderen van de populieren en het planten van de nieuwe bomen gebeurt in fasen. Voorjaar 2005 velt de gemeente de populieren die in zeer slechte staat verkeren. De rest volgt in het voorjaar van 2006 en 2007.


4. Velvergunning voor bomen op terrein 'Hart van Noord' Het college heeft besloten om 97 bomen te laten kappen op het terrein "Hart van Noord", tussen de Eisenhowerlaan, Trumanlaan en Peltlaan in de wijk Zuidwest. De bomen moeten weg om plaats te maken voor nieuwbouw. Het gaat hierbij om diverse soorten bomen, waaronder acacia, linde en sierkers. De gemeente begint in oktober dit jaar met het vellen van de bomen en met het slopen van de huidige gebouwen op het terrein. Ter compensatie van de 97 gevelde bomen, plant de gemeente op termijn ongeveer 80 nieuwe bomen terug.