FNV

voorjaarsoverleg

FNV blij met afkeuring Raad over prepensioen

De kabinetsplannen over afschaffing van de VUT- en prepensioenregelingen zijn door de Raad van State afgekeurd, tot grote vreugde van de FNV.

"We hebben op dit moment te maken met een bijzonder kabinet", zegt vice-voorzitter van de FNV Agnes Jongerius. "Het Nederlandse volk had al aangegeven niets in die plannen te zien, maar het kabinet ging toch ijzeren heinig door. De Raad van State heeft de taak wetsvoorstellen te beoordelen. Als die zegt: de wetgeving deugt niet, dan wordt het voor het kabinet een moeilijk verhaal."

Volgens de Raad van State deugt het wetsvoorstel technisch niet, omdat Nederland in de belastingwetgeving nergens het fenomeen dubbele belastingheffing kent. Volgens de kabinetsplannen wordt de premie voor prepensioen en VUT niet meer aftrekbaar. Ook moeten de mensen over de uitkering belasting gaan betalen.

Verder zet de Raad van State vraagtekens bij de doelstelling: het bevorderen van ouderenparticipatie op de arbeidsmarkt. Dat kan volgens de Raad ook op andere manieren. Volgende week beslist de ministerraad wat hij met dit advies gaat doen. De FNV bereidt zich voor op acties in september.

18 augustus 2004