Gemeente Heythuysen

Nieuws

Verbetering openbare verlichting in diverse straten in Heythuysen

Algemene informatie
Openbare verlichting heeft een belangrijke functie op het gebied van de sociale- en de verkeersveiligheid. Inwoners van de gemeente dienen zich in de "openbare ruimten", ook s avonds en s nachts, veilig te voelen. Daarnaast spelen sfeer -, milieu- en energieaspecten een belangrijke rol. De gemeente financiert de uitbreidingen en vervangingen van de openbare verlichting en Essent Lighting BV verzorgt de aanleg, vervanging en het onderhoud van de openbare verlichting in onze gemeente. In overleg tussen Essent en de gemeente Heythuysen is een Beleidsplan Openbare Verlichting opgesteld. Dit plan is door de gemeenteraad vastgesteld in 1999. In een periode van 10 jaar zal de verlichting binnen onze gemeente uitgebreid en verbeterd worden. Oude lichtmasten en armaturen worden vervangen door nieuwe. Daar waar armaturen vervangen worden, wordt gekozen voor energiezuinige lichtbronnen. Op plaatsen waar te weinig verlichting staat, zal verlichting bijgeplaatst worden.

Reeds uitgevoerde plannen
In 2000 is onder andere de verlichting in de kern Kelpen-Oler grotendeels verbeterd, is de verlichting langs de weg Baexem-Heythuysen uitgebreid en is de verlichting in het gedeelte van de kern Heythuysen, gelegen tussen de Noorderbaan, de St. Antoniusstraat, de Tienderweg en de Vlasstraat verbeterd. In 2001 is de verlichting in een gedeelte van de kern Baexem, gelegen ten westen van de Dorpstraat en Stationstraat verbeterd. In 2002 is de verlichting in de kern Grathem verbeterd en is eveneens de verlichting in enkele straten in de kernen Baexem en Heythuysen aangepast en uitgebreid. En in 2003 is de verlichting langs de Grathemerweg in Kelpen-Oler en in enkele straten in Baexem en Heythuysen aangepast en uitgebreid.

Uitvoeringsplan 2004
In de week van 23 augustus wordt gestart met de verbetering van de verlichting in een aantal straten in de kern Heythuysen. In de volgende straten of gedeeltes hiervan worden aanpassingen aan de verlichting uitgevoerd: Belenbroeklaan, Hooghveld, Venmanshof, Horstveld, Danielshof, Floreshof, In de Hoven, Akker, Park, Schoolstraat, Horionstraat, Doolgaardstraat, Arenbos en Meerkamp. Zoals aangegeven worden verouderde lichtmasten en of armaturen vervangen en wordt op plaatsen waar nu te weinig verlichting aanwezig is, verlichting bijgeplaatst of wordt het lichtniveau verbeterd door te kiezen voor een lamp met een ander vermogen. Bij de uitwerking van de plannen is, waar mogelijk, rekening gehouden met klachten en knelpunten voor zover die bij ons bekend waren.

Een ander uitgangspunt binnen het beleidsplan is de uitbreiding van het aantal lampen dat gedurende de nacht blijft branden. Dit betekent dat, gelijktijdig met de verbetering van de verlichting in een bepaald gebied/straat, ook uitbreiding van het aantal nachtbranders (uitbreiding van 41 % naar 50 % nachtbranders) op het programma staat. In sommige straten zal dus na de uitvoering van het werk ongeveer de helft van de verlichting s nachts blijven branden. In andere straten zal de verlichting gedurende de nachtelijke uren gedimd worden. Dit betekent dat in die straten in principe alle lampen blijven branden, doch dat bij het ingaan van het nachtrooster het lampvermogen wordt teruggebracht. Hierdoor vermindert de hoeveelheid licht en wordt dus ook het energieverbruik teruggebracht.