STICHTING ROKERSBELANGEN


Limburgse roker draait op voor Friese monumenten

Amsterdam, 18 augustus 2004. Volgende maand wil het Kabinet tijdens Prinsjesdag bekend maken dat het de accijnzen op sigaretten en shag van huismerken wil gaan verhogen. De prijzen van sigaretten en shag van huismerken zullen vermoedelijk met respectievelijk 15 en 20 eurocent stijgen. Deze prijsverhoging komt bovenop een prijsverhoging eerder dit jaar van 55 eurocent. De geschatte 14 miljoen euro die deze nieuwe maatregel moet gaan opleveren is bestemd voor monumentenzorg. Een idiote maatregel volgens de Stichting Rokers Belangen (SRB). De geplande accijnsverhoging is het zoveelste middel om via de portemonnee van de roker gaten in de begroting te dichten.

SRB bestuurslid, Ton Wurtz: Rokers hebben er genoeg van om als melkkoe van de overheid te worden gebruikt, ik zou zeggen dat er legio andere manieren zijn om monumentenzorg te betalen. Misschien moet men maar toegang gaan heffen bij monumenten. Op die manier hoeft een Limburgse roker in ieder geval niet op te draaien voor het instandhouden van een molen in Friesland die hij nooit van zijn leven zal bezoeken.

De SRB roept het Kabinet dan ook op om zich te herbezinnen en de plannen voor deze accijnsverhoging in de prullenbak te doen belanden.

Stichting Rokers Belangen
De Stichting Rokers Belangen is een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.

Noot voor de redactie,