Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 18 augustus 2004

Gezocht!
Uw verhalen over het Urinoir aan het Deventer stationsplein In april 2004 werd de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum uitgebreid met een urinoir dat ruim 80 jaar dienst deed op het stationsplein van Deventer.

In de nabije toekomst zal in het urinoir een levensechte pop komen te staan die het publiek verhalen "vertelt" over het gebruik ervan. Naar deze ware verhalen is het museum echter nog op zoek

Korte geschiedenis
Het urinoir uit Deventer werd in de jaren '20 van de vorige eeuw vermoedelijk ontworpen door de Deventer stadsarchitect Uytenhoudt. Het rijksmonument is uitgevoerd met karakteristieke metselmotieven in de stijl van de Amsterdamse school en diende op het Deventer stationsplein voor de `gaande en komende reiziger van het mannelijk geslacht'.

Ook speelde het urinoir een rol als ontmoetings-plaats voor homoseksuelen. In Deventer is het urinoir jarenlang onderwerp van discussie geweest en in 2003 werd uiteindelijk definitief besloten dat het monumentale gebouwtje niet zou terugkeren op het nieuwe stationsplein.

Kunt u ons helpen?
Het Openluchtmuseum is benieuwd naar uw herinneringen aan het Urinoir uit Deventer. Uiteraard kunnen we niet om de stank heen die zeer levendig in de herinnering gegrift staat. Maar misschien heeft u wel een herinnering die het gebruik heel goed illustreert.

Kunt u ons helpen? Neem dan contact op met dhr. Leendert van Prooije van het Openluchtmuseum of vul het e-mailformulier in. Wij danken u alvast voor uw medewerking.

Nederlands Openluchtmuseum,
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl
Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.