Federale regering Belgie


Waarschuwing: terugtrekking van besmette loten tatoeagekleurstof Starbrite Colors"
(2004-08-18)

Naar aanleiding van een bericht van de Nederlandse Waren en Voedsel autoriteit dat de tatoeagekleurstof Starbrite Colors de bacterie Pseudomonas en een onbekende schimmelsoort bevat, heeft de minister van Volksgezondheid Rudy DEMOTTE op 17 augustus 2004 gevraagd een ministrieel besluit op te stellen dat de besmette loten onmiddellijk uit de markt zal halen.

De tatoeagekleurstof Starbrite Colors met batchnummers 7996988 en 7996989 bevat de bacterie Pseudomonas en een nog onbekende schimmelsoort. De bacterie kan infecties veroorzaken als deze in wondjes of in de bloedbaan terechtkomt. Aan alle personen die onlangs een tatoeage hebben laten zetten en nu last hebben van een huidinfectie of ernstige ziekteverschijnselen met koorts vertonen, raadt de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu aan de huisarts te raadplegen.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft naar aanleiding van een bericht van de Nederlandse Waren en Voedsel autoriteit een onderzoek opgestart. Het bedrijf dat deze producten aanmaakt, werd opgespoord. Alle tatoeëerders, beroepsverenigingen en verkopers van tatoeagekleurstoffen kregen een bericht om niet langer Starbrite Colorsproducten te gebruiken met de batchnummers 7996988 en 7996989 en deze producten uit de markt te halen. In samenwerking met de FOD Economie zullen controles worden uitgevoerd om na te gaan of de producten werkelijk werden verwijderd.

De Federale Overheidsdienst heeft nog geen berichten gekregen over een opmerkelijke stijging van huidinfecties. Toch wil zij de personen die zich onlangs hebben laten tatoeëren, aansporen om zo snel mogelijk hun huisarts te bezoeken als zich ter hoogte van de tatoeage een infectie ontwikkelt of als zij plotseling hoge koorts hebben. De persoon kan dan best aangeven dat hij of zij zich onlangs heeft laten tatoeëren en daardoor mogelijk een infectie met de Pseudomonas-bacterie heeft opgelopen.