Gemeente Groningen

woensdag 18 augustus:

Aannemer brengt vide schouwburg terug in oude staat

De aannemer die de vloer van de vide in de Groningse stadsschouwburg dichtmaakte heeft de gemeente gisteren laten weten dat de berekening van de vloerconstructie daarin niet voldoet aan de daaraan te stellen eisen. Van een onveilige situatie is geen sprake. Hij heeft aangeboden om voor zijn rekening de vloerconstructie aan te passen of te verwijderen. Het college heeft voor het laatste gekozen.

Gisteren heeft de aannemer, Jurriëns Groningen, de gemeente over de fout geïnformeerd. Vastgesteld is dat de berekening van de vloerconstructie niet aan de daaraan te stellen eisen voldoet, maar dat van een onveilige situatie geen sprake is. De aannemer heeft de gemeente laten weten de kosten van herstel voor zijn rekening te nemen. Herstel kan door de vloerconstructie alsnog te verstevigen, maar ook door het vloerdeel te verwijderen. Het college kiest voor dit laatste. Deze keuze is gebaseerd op een afweging tussen bedrijfsmatige aspecten van de schouwburg, de belangen van de kunstenares die het kunstwerk boven de vide schilderde en het feit dat de aanpassingen zonder de vereiste vergunningen zijn gerealiseerd. Dit betekent dat de vide in zijn oorspronkelijke toestand zal worden teruggebracht. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg is hierover geconsulteerd. Het is te verwachten dat het herstel nog voor de opening van het nieuwe theaterseizoen gereed zal zijn.

Het dichten van de vide door een vloerdeel te plaatsen in de ronde opening in het midden raakte omstreden toen eind vorige week bleek dat zonder de vereiste bouwvergunning was gewerkt. Bovendien was vooraf geen contact gezocht met Irene Verbeek, die het kunstwerk boven de vide heeft vervaardigd in de jaren 80. Het college besloot toen tot een onderzoek naar de gang van zaken. Het college nam eveneens contact op met Irene Verbeek over de aantasting van haar kunstwerk. Het onderzoek zal voortgezet worden en de kunstenares is inmiddels over de nieuwe situatie geïnformeerd.