De Unie


Damen Shiprepair Rotterdam sluit twee werven

18 augustus 2004 - Maandag 16 augustus zijn de bonden door de directie geïnformeerd over het voornemen om twee van de vier scheepsreparatiewerven - Vlaardingen Oost en v.d. Brink - te sluiten. Als dit inderdaad een feit wordt zullen 224 mensen hun baan verliezen. Naast het feit dat er zo fors moet worden ingekrompen, wil de directie dat de arbeidsvoorwaarden voor de overblijvers worden verslechterd. Zo levert - naar zeggen van de directie - ook deze groep een bijdrage aan het weer gezond maken van het bedrijf. Dat is de kern van de boodschap die bonden afgelopen maandag van de directie te horen hebben gekregen.

Zoals bekend heeft Damen in het afgelopen jaar vier werven bij elkaar gebracht en de arbeidsvoorwaarden van deze vier werven geharmoniseerd. Het gaat om de werven: Vlaardingen Oost, Van den Brink, Niehuis van den Berg en Rotterdam United. De laatste twee werven blijven open. Het doel van deze operatie was effectiever en slimmer het verminderde werkaanbod in de reparatie op te vangen. De Unie stond hier ook achter. In de komende vier jaar zou ongeveer 25% van de populatie met een goed ouderenbeleid de capaciteit op een natuurlijke manier terug brengen.

Voor de vakantieperiode heeft Damen Shiprepair aangegeven dat het niet goed ging en dat er een reorganisatie aan zat te komen. Het sluiten van twee van de vier werven en het ontslag van 224 medewerkers gaat veel verder dan verwacht en is als een schok ervaren. Door de directie wordt het voorgenomen besluit beargumenteerd met het feit dat het werkaanbod in de afgelopen maanden zeer ver is teruggelopen, waardoor de verliezen hoog oplopen. Het sluiten van twee werven met het ontslag van 224 medewerkers en aanpassing van de arbeidsvoorwaarden moet het tij doen keren.

De Unie heeft van de directie een herstructureringsnota gekregen waarin de maatregelen nader worden toegelicht en ook welke kant men met het bedrijf op wil. Verder worden in die nota bijna twintig voorstellen gedaan voor aanpassingen van arbeidsvoorwaarden. Wat een complete verrassing genoemd mag worden. De inkt van het document waarin de aanpassingen geschreven staan is net droog. Uniebestuurder Gerard van der Lit vraagt zich af of dit wel het juiste moment is om deze voorstellen te doen.

Een voorstel voor een Sociaal Plan is ons nog niet overlegd. Wel liet de directie doorschemeren dat daar niet al te veel geld voor beschikbaar is. De Unie is van mening dat er een fatsoenlijk Sociaal Plan moet komen als ontslagen onontkoombaar zijn. Een Sociaal Plan dat recht doet aan de mensen die vele jaren bij het bedrijf hebben gewerkt.

Wij hebben de behoefte te onderzoeken in hoeverre wij nog in staat zijn het eerder voorgenomen ouderenbeleid vorm te geven, ondanks de regeringsplannen, zodat het aantal gedwongen ontslagen beperkt kan worden.

Met een afvaardiging van de vier ondernemingsraden van de werven hebben wij afspraken gemaakt over samenwerking en de te volgen procedure. Op die manier zorgen we er voor dat we op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten en kunnen bonden en ondernemingsraad elkaar versterken. En dat laatste is hard nodig gelet op de plannen van de directie.

Bonden hebben op 26, 31 augustus en 2 september a.s. overleggen gepland om met OR en directie over de voornemens te spreken. Natuurlijk zult u telkens door ons geïnformeerd worden over hetgeen dan wordt besproken. Let wel, wij nemen geen besluiten zonder het mandaat van onze leden, met andere woorden: de leden keuren een Sociaal Plan goed of af.

Gerard van der Lit

woensdag, 18 augustus 2004