Gemeente Oss


18/8/2004 - Rechtmatigheidonderzoeksformulier (ROF) afgeschaft

Vanaf september gaat Werk, Zorg en Inkomen starten met het meer klantvriendelijk controleren van 65-plussers dan via het huidige maandelijks controleformulier. Als cliënten 65 jaar of ouder zijn en aanvullende bijstand krijgen, hoeven ze vanaf september geen ROF meer in te leveren.
De komst van de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari 2004 maakt het mogelijk om controle op maat uit te voeren. De ouderenbonden hebben al vaker gevraagd om een meer klantvriendelijker controle dan het ROF-je van de gemeente.

Mutatieformulier
Van cliënten van 65 jaar of ouder met aanvullende bijstand omdat ze niet de volledige AOW-uitkering ontvangen, bekijken we de inkomenssituatie en het vermogen. De kans dat hierin nog verandering ontstaat is klein. Zij ontvangen voortaan eenmalig een mutatieformulier om eventuele wijzigingen door te geven. Bijvoorbeeld als er toch iets verandert in hun inkomen of vermogen, maar ook veranderingen in de gezinssituatie. Eenmaal per jaar ontvangen 65-plussers ook een statusformulier met hun individuele gegevens dat ze eventueel verbeterd en ondertekend terug moeten sturen. De gemeente gaat controleren in de vorm van steekproeven, net als bij de regelingen van het minimabeleid.