Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 18 augustus 2004 Nummer: 49

Voorschriften pluimveehouderij aangepast

Pluimveestallen met vrije uitloop, het zogenaamde Freilandstalsysteem, wordt bij toetsing aan het bestemmingsplan voortaan aangemerkt als extensieve, grondgebonden veehouderij. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het Freilandstalsysteem wordt gebruikt voor legkippen, met de mogelijkheid voor uitloop in de buitenlucht. Buiten is per dier 4 m2 ruimte beschikbaar.

Tot nu toe was het zo dat deze vorm van veehouderij als intensieve veehouderij werd aangemerkt. Om in aanmerking te komen voor een bouwvergunning moesten agrarische ondernemers de voorschriften van het bestemmingsplan voor stalvloeroppervlakten voor intensieve veehouderij aanhouden. Echter deze zijn volgens de ondernemers onvoldoende voor het economisch houden van legkippen.

De richtlijnen die gelden voor stalvloeroppervlakten zijn voor extensief, gebonden veehouderij ruimer.

Ondernemers moeten ook een milieuvergunning aanvragen. Daarbij verandert niets. De stallen blijven getoetst worden aan de regelgeving voor intensieve veehouderij.

Breed internationaal veld in de Holland Ladies Tour

Internationale deelname

De stichting Holland Ladies Tour heeft een kleine tip van de sluiter opgelicht over de deelname van dit jaar. Er zijn reeds contracten afgesloten met buitenlandse ploegen uit Duitsland (Nurnberg), Polen, Groot Brittannië, België, Finland (Lets Go), Litouwen (Safa Pasta), Denemarken (SATS) en Spanje (Bizkaia). De grote vraag is natuurlijk of de kersverse Olympisch kampioene Sara Carrigan uit Australië van de partij zal zijn. Dit zal op de grote persconferentie, die Holland Ladies Tour op 19 augustus in Kampen belegt, bekend worden gemaakt. Leontien van Moorsel zal niet van de partij zijn. De winnares van de HLT in 1999 heeft al aangekondigd direct ná de Olympische Spelen te zullen stoppen met wielrennen. Daar staat wel een flinke nationale deelname tegenover. De Nederlandse inbreng komt ondermeer van Farm Frites/Hartol, BIK/Gios, Ton van Bemmelen Sports, Vrienden van het Platte Land en Therme Skin Care.

Uitdagend parcours

De voorbereiding voor de tweede etappe Borger Stadskanaal op dinsdag 31 augustus ligt goed op schema. Het plaatselijk comité heeft in samenspraak met de stichting Holland Ladies Tour een fraai en aantrekkelijk parcours uitgestippeld. Het zal een gevarieerde etappe worden met vlakke stukken, waar de wind een rol kan spelen, beklimmingen en de door velen gevreesde kasseienstroken in de Drentse Staatsbossen. Kenners verwachten dat de aankomst in Stadskanaal zeker geen massasprint zal opleveren. Het peloton met ruim 120 deelneemsters uit meer dan 20 landen start om 16.00 uur in Borger ter hoogte van sporthal De Koel. Van daar uit gaat het over een lengte van 123 kilometer via Drenthe en Oost-Groningen richting Stadskanaal, waar de eerste passage omstreeks 18.30 uur wordt verwacht. Voordat de winnaar van de tweede etappe op de Europalaan over de streep komt moeten er eerst nog drie plaatselijke omlopen worden gereden. Vooraf kan het publiek zich langs het finishparcours ter hoogte van het gemeentehuis al vermaken met de Rabobank Dikke Banden race, een wielerspektakel voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Unieke samenwerking

Tijdens de persconferentie in Kampen zal een delegatie namens de gemeenten Borger-Odoorn en Stadskanaal aanwezig zijn. Wethouder Jan Willem v.d. Kolk van Stadskanaal zal de aanwezigen uitleg geven over het bijzondere van de tweede etappe en de nadruk leggen op de unieke samenwerking die tussen beide gemeenten ook op het gebied van sport is gegroeid. De persconferentie, waar de winnares van de Gouden Pijl 2004 Chantal Beltman aanwezig zal zijn, vindt plaats op 19 augustus in het Stadskantoor van Kampen.

////

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Holland Ladies Tour, Comité Borger-Stadskanaal

Krijn Verwey (0599-619366 of 06-55302393

Volksuniversiteit Kanaalstreek en gemeente organiseren educatieve markt

Zaterdag 28 augustus 2004 organiseren de Volksuniversiteit en de gemeente Stadskanaal, evenals vorig jaar, een educatieve markt in de bibliotheek in Stadskanaal. Organisaties op het gebied van scholing en educatie, cultuur en vrijetijdsbesteding voor volwassenen presenteren zich van 10.00 tot 14.00 uur op deze markt. Deelnemende organisaties zijn: het Noorderpoortcollege, de Algemene Muziekschool Zuid-Groningen, de Openbare Bibliotheek Stadskanaal, de Stichting Kunstzinnige Vorming Stadskanaal, Stichting Welstad, het Streekhistorisch Centrum en de Volksuniversiteit Kanaalstreek.

Volwassenen die een instrument bespelen, zoals blazers, strijkers en toetsenisten kunnen om 13.30 uur meedoen aan een gelegenheidsorkest. De uitvoering vindt plaats in de hal van het Theater Geert Teis. Vanaf 10.00 uur wordt er, onder leiding van Henk de Muinck, gerepeteerd in de grote zaal van de muziekschool. Er wordt onder anderen gerepeteerd voor het muziekstuk Watermusicvan G.F. Händel.

Geïnteresseerden kunnen zich voor vrijdag 27 augustus 12.00 uur opgeven bij Henk de Muinck van de muziekschool met vermelding van het instrument die men bespeelt.

Opgeven kan telefonisch: (0599) 631 700 of per e-mail: amzg@stadskanaal.nl. Schriftelijk kan ook via Postbus 201, 9500 AE Stadskanaal.

Raadsuitwisseling Liliënthal

Vrijdag 20 augustus 2004 bezoekt het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Stadskanaal het bestuur van partnergemeente Liliënthal in Duitsland. Een delegatie van de Stichting Internationale Betrekkingen gaat ook mee. Aanleiding voor het bezoek is onder andere het afscheid van burgemeester Monica Röhr. Zij heeft namelijk besloten zich niet kandidaat te stellen voor de verkiezingen.

Om 7.30 vertrekt de bus uit Stadskanaal. Om 10.30 uur is er een gezamenlijke raadsvergadering met als onderwerp Sociale zekerheidssystemen in Nederland en Duitsland. Daarna is er tijd voor ontspanning en wordt een kunstgalerie bezocht. Na de lunch is er een rondrit door de gemeente Liliënthal. Er wordt ondermeer een bezoek gebracht aan een sportcomplex en een agrarisch bedrijf . Na het diner keert het gezelschap weer huiswaarts.

Op 15 juni 2001 was de laatste raadsuitwisseling. Toen waren de Liliënthalers te gast in Stadskanaal.

AGENDA:

18 augustus 16.00 uur Burgemeester Stavast opent de Ruitersportzaak Ter Maars

Sluisstraat in Musselkanaal

20 augustus Raadsuitwisseling met de partnergemeente Lilienthal

(college + raad)

B. en W.-besluitenlijst d.d. 17 augustus 2004.


01. Gemeentebedrijf,

Onderwerp: Holland Ladies Tour.

Besluit:


1. Een bedrag van ¬ 7.500,-- beschikbaar te stellen voor de organisatie van de Holland Ladies Tour;


2. de kosten te dekken uit de post imagocommunicatie.

02. Gemeentebedrijf,

Onderwerp: Bezwaarschrift van de heer J. Geerts tegen de beslissing van burgemeester en wethouders van 19 augustus 2003, inhoudende dat de gevraagde bouwvergunning voor het vergroten met een platte aanbouw van de woning aan de Glaslaan 27 in Stadskanaal is geweigerd.

Besluit:

Het bezwaarschrift van de heer Geerts ongegrond te verklaren.


03. Publieksbureau,

Onderwerp: Jaarrekening 2003 en begroting 2005 bedrijvenpark Zuid-Groningen.

Besluit:


1. De jaarrekening voor kennisgeving aannemen;


2. instemmen met de voorgestelde begroting met in achtneming van de gemaakte opmerkingen;


3. beide stukken ter kennisname aan de raad zenden.


04. Beleid,

Onderwerp: Ledenraadpleging toekomst gft-afvalbeheer.

Besluit:


1. Met betrekking tot de toekomst van het gft-afvalbeheer te kiezen voor optie 3: Wettelijke inzamelplicht met verruimde ontheffingsmogelijkheid;


2. De VNG van uw keuze op de hoogte stellen;


3. de raad op de hoogte stellen van uw keuze en de uitkomst van de ledenraadpleging.


05. Beleid,

Onderwerp: Verzoek van kwekerij "De Barlagerhof"om wijziging van het bestemmingsplan voor een bouwvlak aan de 1e Barlagerweg in Onstwedde.

Besluit:

Het verzoek afwijzen en indien nodig handhavend op te treden.


06. Beleid,

Onderwerp: Sprong over het veen; ruiter- en menpadennetwerk Westerwolde.

Besluit:


1. In te stemmen met de conceptroutekaarten, onder voorbehoud van eventuele kosten, die in het op te stellen uitvoeringsprogramma naar voren komen;


2. in te stemmen met de ambtelijke voorwaarden ten aanzien van de Stichting duurzame landbouw Oldambt Westerwolde, conform bijgevoegde conceptbrief


3. medewerking te verlenen aan de uiteindelijke realisatie wat in concreto beheer en onderhoud van de route betreft, wederom onder voorbehoud van eventuele extra (onderhouds)kosten.


07. Beleid,

Onderwerp: Pluimveehouderij met vrije uitloop.

Besluit:


1. Deze vorm van pluimveehouderij bij toetsing aan het bestemmingsplan niet aan te merken als intensieve veehouderij, maar als extensieve, grondgebonden veehouderij;


2. voor de milieuvergunning de van toepassing zijnde regelgeving voor intensieve veehouderij te hanteren en voorschriften voor deze vorm van pluimveehouderij te stellen, als aangegeven in dit advies.