Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DORDRECHT, 18 augustus 2004

Motivatiecentrum van De Hoop ontvangt definitieve vergunning

Dordrecht Motivatiecentrum Crosspoint onderdeel van Stichting De Hoop, het centrum voor evangelische verslavingszorg en hulpverlening in Dordrecht mag definitief haar werkzaamheden voortzetten. De tijdelijke vergunning voor tien plaatsen zogenaamde preklinische Instapfase zijn omgezet in een definitieve vergunning. Dat heeft het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (CBZ), na overleg met het ministerie van VWS, het Dordtse centrum vandaag per brief laten weten.

De omzetting van een tijdelijke in een definitieve vergunning van Crosspoint gebeurt na een in opdracht van VWS verricht evaluatie-onderzoek. Het onderzoek betrof tien Intramurale motivatiecentra (IMC s). De preklinische instapfase (PIF) van De Hoop maakte van dit onderzoek deel uit. De organisaties zijn allen gestart in het kader van een tijdelijke vergunning, als een vorm van laagdrempelige klinische zorg voor langdurig verslaafden die overlast veroorzaakten en die door de reguliere verslavingszorg onvoldoende werden bereikt.

De PIF onderscheidt zich in haar aanpak van de andere IMC s. Zo komt uit de evaluatie onder meer naar voren dat cliënten van de PIF hun drugsvervangende medicatie volledig afbouwen. Bij de overige IMC s gebeurt dat niet. De PIF wordt gezien als voorportaal van klinische behandeling, terwijl dat bij IMC s dat slechts in beperkte mate gebeurt. Ook de verblijfsduur van cliënten in de PIF is gemiddeld hoger dan de cliënten in IMC s.

Wel geeft het CBZ aan dat het wenselijk wordt geacht dat de PIF meer justitiabele cliënten binnenkrijgt, hoewel dat formeel niet als eis aan de PIF is gesteld. Deze eis geldt wel voor de IMC s. Voor zowel de IMC s als de PIF wordt de oorspronkelijke beperking van de doelgroep tot alleen harddrugverslaafden losgelaten. De doelgroep betreft nu alle overlast veroorzakende, langdurig problematische verslaafden met weinig motivatie en intrinsiek mogelijkheden om hun middelengebruik snel en volledig af te bouwen.

e0bcd3.gif



Ingezonden persbericht