PLAN NEDERLAND

Dreigende hongersnood in Kenia

Plan zet zich in voor duurzame voedselzekerheid en betere waterhuishouding

Amsterdam, 17 augustus - In het kader van de internationale Wereld Water Week vraagt Plan Nederland aandacht voor de ruim drie miljoen Kenianen die op dit moment kampen met ernstige voedseltekorten. Door de aanhoudende droogte zijn de oogsten tot nu toe uiterst karig. Naar schatting zal zo'n 60 procent van de oogst mislukken in vijf van de zeven provincies in Kenia. In de Plan-werkgebieden Chonyi, Kilifi, Kwale en Msambweni in de Keniaanse kustprovincie zet Plan zich in voor de getroffen families. Medewerkers van Plan Kenia zijn actief in lokale Disaster Boards, waarin ze nauw samenwerken met andere organisaties om het beschikbare voedsel te distribueren. De meest noodlijdende families krijgen extra voedsel. Om hongersnood in de toekomst te voorkomen, werkt Plan in Kenia aan duurzame voedselzekerheid en een betere waterhuishouding.

Plan's aanpak
Voedselonzekerheid is in Kenia een gevolg van onder meer verouderde landbouwmethodes, landerosie en onbetrouwbare regenval. In de werkgebieden werkt Plan daarom aan duurzame voedselzekerheid. In dit verband krijgen boeren trainingen in effectievere en duurzame landbouwmethodes en watermanagement. Ook wordt de waterhuishouding verbeterd met het aanleggen en verbeteren van drinkwater- en irrigatiesystemen.

Rainwater harvesting
Het opvangen van regenwater, het zogenaamde rainwater harvesting, is een onderdeel van Plan's voedselzekerheidsprogramma in Kenia. Hoewel geen enkele hulporganisatie invloed heeft op het klimaat, is het wel mogelijk het regenwater dat valt effectiever te benutten. Kenia tobt met lange periodes van droogte, afgewisseld met korte periodes waarin vaak zoveel regen valt, dat de uitgedroogde grond het regenwater niet kan opnemen. Met het aanleggen van rainwater-harvestingsystemen wordt een groot deel van het regenwater opgevangen en opgeslagen. Regenwater kan hierdoor niet alleen effectiever, maar ook over een langere periode worden gebruikt voor consumptie en irrigatie.

Microfinanciering
Op het Keniaanse platteland is het merendeel van de bevolking voor hun levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. Om de druk op de beschikbare landbouwgrond te verminderen, wordt in het kader van het voedselzekerheidsprogramma daarom ook gekeken naar alternatieve bronnen van inkomsten voor de betrokken families. Het verstrekken van microkrediet is hier een voorbeeld van. Met een kleine lening tegen uiterst gunstige voorwaarden kunnen mensen een eigen bedrijfje of handeltje opzetten en hiermee in hun levensonderhoud voorzien.

Met het voedselzekerheidsprogramma beoogt Plan de mensen in Kenia op de lange termijn minder kwetsbaar te maken voor het weerbarstige klimaat en minder afhankelijk van de landbouw alleen. Gegeven de huidige voedselcrisis in Kenia is het een pijnlijk gegeven dat voedselzekerheid niet van de ene dag op de andere gerealiseerd kan worden. Duurzame ontwikkeling kost tijd.

Schandaal
Gegeven de huidige voedselcrisis is het erg wrang dat juist nu een groot corruptieschandaal over de voedselreserves van de Keniaanse overheid aan het licht is gekomen. Tweederde van de reserves die nu zo hard nodig zijn, is verdwenen, illegaal verkocht door leden van de regering.
Bij het aantreden van de regering Kibaki in december 2002, stond grootschalige corruptiebestrijding hoog op de politieke agenda. De internationale hulp van onder meer het IMF en de Wereldbank die als gevolg van de corruptie in Kenia tijdelijk was opgeschort, werd op grond hiervan hervat. Maar Kibaki en de zijnen bleken niet in staat de corruptie effectief aan te pakken. Zoals blijkt uit het huidige schandaal, sinds vorige week voorpaginanieuws in Kenia, dat het vertrouwen van de internationale gemeenschap geen goed zal doen. Opvallend is dat er veel openheid is in de media en er protesten komen van de bevolking. Ook ontwikkelen burgers allerlei initiatieven om geld in te zamelen voor voedsel, om hun medeburgers te helpen. Dat geeft de (Keniaanse) burger moed.


---------------------------------------- einde persbericht
----------------------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen. Plan is een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie en stelt zich tot doel de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het kind.

Noot van de redactie,