Lijst Pim Fortuyn


LPF wil uitsluitsel Nederlandse tak van stichting Al Waqf al-Islami

Den Haag, 18/04/2004 - De Lijst Pim Fortuyn heeft wederom Kamervragen gesteld over de Stichting Al Waqf al-Islami. LPF-Kamerlid Eerdmans wil uitsluitsel over de aanwezigheid van betrokkenen bij de aanslagen van 11 september 2001 bij seminars, georganiseerd door van de Nederlandse stichting, waarvan de Telegraaf vandaag melding maakte.

Eerdmans maakt zich al langer druk over de islamitische stichting, die seminars zou organiseren, waarbij jongeren worden opgeleid tot strijder in een heilige oorlog: Wanneer dit feitelijk kan worden aangetoond, moeten dergelijke organisaties absoluut worden verboden in Nederland.

Vorig jaar nog antwoordden de ministers Donner en Remkes op Eerdmans eerdere Kamervragen dat uit buitenlands onderzoek noch AIVD-onderzoek bleek dat de georganiseerde seminars rechtstreeks opleiden tot strijders in een heilige oorlog. Maar het AIVD-onderzoek gaf wel aanleiding om uitgebreid aandacht te besteden aan de stichting Al Waqf al-Islami en de door haar georganiseerde seminars.

Vragen van het lid Eerdmans (LPF) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken over het bijwonen door de zelfmoordpiloten van 11 september van seminars in Nederland (ingediend 18 augustus 2004)


1.Bent u bekend met het bericht zoals vermeld in de Telegraaf van 18 augustus 2004 dat de organisator van de aanslagen van 11 september 2001 alsmede enkele daders van die aanslag seminars in Nederland hebben bijgewoond?


2. Kunt u bevestigen dat Ramzi Binalshibh, een van de vermoedelijke organisatoren van de aanslagen van 11 september 2001 aan islamitische seminars, door de stichting Al Waqf al-

Islami georganiseerd in Eindhoven, heeft deelgenomen? Kunt u bevestigen dat een van de zelfmoordpiloten van de aanslagen van 11 september 2001 in Nederland eveneens heeft deelgenomen aan deze seminars? Zo nee, bent u van zins door middel van onderzoek uitsluitsel te krijgen of de twee voornoemde personen aan voornoemde islamitische seminars hebben deelgenomen? Kunt u aangeven welke bekende terroristen nog meer hebben deelgenomen aan seminars georganiseerd door de stichting Al Waqf al-Islami?


3. Kunt u aangeven welke boodschap in de seminars van de stichting Al waqf al islami aan de deelnemers wordt verkondigd?


4. Vindt u niet dat een stichting als Al Waqf al-Islami die seminars organiseert die zodanig bijdragen aan het radicaliseringsproces van moslims dat zij verworden tot terroristen, een gevaar vormt voor de openbare orde en de Nederlandse samenleving en daarom in aanmerking komt voor een verbod overeenkomstig artikel 20 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek? Zo ja, bent u bereid om zodanige stappen te ondernemen dat een dergelijk verbod door het Openbaar Ministerie ter beoordeling aan de rechter wordt voorgelegd?


5. Bent u bereid anderszins actie ondernemen teneinde in de toekomst het organiseren van islamitische seminars door de stichting Al Waqf al-Islami te voorkomen?