Ingezonden persbericht


Greenpeace beschermt voorgesteld zeereservaat op de Noordzee

Esperanza voert actie tegen vernietigende visserij op Doggersbank

Greenpeace probeert deze ochtend te voorkomen dat een vissersschip kon doorgaan met vissen op het door Greenpeace voorgestelde zeereservaat de Doggersbank. Vijf actievoerders liggen in het water voor het schip, langs een lijn met kleine boeien, om zo de boomkortrawler te stoppen. Met deze actie gaat Greenpeace door met het beschermen van het zeereservaat op de Doggersbank.

Actievoerders, waaronder Nederlanders, stopten het schip door vanuit drie rubberboten een lijn met kleine boeien voor de vissersboot te leggen. Vijf actievoerders in het water zorgden ervoor dat het schip van koers moest veranderen. Intussen zijn de actievoerders bezig met een tweede poging om de visser te stoppen. De visser, onder Britse vlag van Nederlandse eigenaar, was op dat moment aan het vissen in het Nederlandse deel van de Noordzee, dat door de Nederlandse regering is genomineerd als natuurgebied in het kader van Natura 2000.

Het door Greenpeace uitgeroepen Doggersbankreservaat, een gebied van 85.000 vierkante kilometer, ligt in het midden van de Noordzee en is onderdeel van de Nederlandse, Duitse, Engelse, Deense en Noorse Noordzee. Het Doggersbankreservaat is een van de zeven reservaten die door Greenpeace zijn uitgeroepen om de toekomst van de Noordzee te beschermen. Details staan in het rapport 'Rescuing the North and Baltic Seas: Marine Reserves, a key tool', dat Greenpeace in juli publiceerde. De aangewezen zeereservaten zijn gekozen op basis van gegevens van de relevante autoriteiten, onderzoeksinstituten en NGO's in de landen rond de Noord- en Oostzee. De natuur in de Noordzee wordt door een groot aantal schadelijke activiteiten bedreigd, waaronder teveel en schadelijke visserij, zandwinning en olie- en gasboringen. Alleen als deze activiteiten verboden worden in de reservaten, kunnen de natuur en de visbestanden zich herstellen.

Een van de grootste bedreigingen van de natuur op de Doggersbank is de bodemvisserij. Trawlers gebruiken grote zware kettingen die tijdens het vissen de zeebodem omploegen. Hierbij doden ze alles wat ze tegen komen. Tachtig procent van de totale vangst bestaat uit jonge en te kleine vis en andere diersoorten zoals krabben, zeesterren en octopussen. Deze worden ernstig beschadigd en vaak dood overboord gegooid. Jaarlijks gaat het om 700.000 ton dode vis en bodemdieren. 'Het is compleet gekkenwerk dat in een gebied waar vissen eitjes leggen, deze vorm van vernietigende visvangst doorgaat. De Noordzee raakt steeds meer uitgeput,' aldus Greenpeace campaigner Just van den Broek.

Het huidige Europese beheer van de Noordzee is totaal versnipperd. Elke activiteit, zoals visserij, natuurbeheer, scheepvaart, olie- en gaswinning, kent zijn eigen beleid. Hierdoor ontbreekt het volledig aan een eenduidige visie op de Noordzee. Just van den Broek: 'Van alle bedreigingen waar de Noordzee mee te maken krijgt, is het versnipperde beleid een grote boosdoener. Alleen als de politiek een geïntegreerd beleid met zeereservaten instelt, krijgt de Noordzee de kans zich te herstellen.'

Greenpeace bakende in de eerste week van augustus het Doggersbankreservaat af door grote zeeboeien te plaatsen. Vervolgens onderzocht het team op de Esperanza de bijvangst van een Belgische boomkorvisser. Van twee uur vissen waren 11.000 dode bodemdieren het slachtoffer geworden. Op 11 augustus voerde Greenpeace actie tegen een Nederlands vissersschip dat doorging met vissen in het zeereservaat. Greenpeace wil, dat de Europese politiek zeereservaten instelt, waar alle schadelijke activiteiten verboden zijn, om zo de Noordzee er weer bovenop te helpen.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.