Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

U kunt op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.

* 200307139/1
Beroep tegen de bouwvergunning die het college van B&W van Duiven in oktober 2003 heeft verleend aan Railinfrabeheer B.V. voor het plaatsen van geluidsschermen langs de Betuweroute op bepaalde percelen in de gemeente Duiven. In het beroepschrift is onder meer aangevoerd dat met de vergunningverlening onvoldoende is ingegaan op constructieve bezwaren tegen en veiligheidsrisicos van de geluidsschermen in geval van ongelukken. De schermen komen, volgens degenen die nu in beroep komen tegen de bouwvergunning, in strijd met de redelijke eisen van welstand als van begroeiing van de binnenzijde van de schermen zou worden afgezien. Het beroep is ook gericht tegen de mededeling van het college dat de bovenleidingportalen en bovenleidingen voor de Betuweroute zijn aan te merken als bouwvergunningsvrije bouwwerken. In beroep wordt aangevoerd dat hiervoor wel een bouwvergunning is vereist. In deze procedure heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in januari 2004 al een voorlopige uitspraak gedaan. Deze voorlopige uitspraak (200407139/2) heeft destijds de aandacht van de media getrokken en heeft geleid tot vragen van het Tweede-Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Nu doet de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak.


* 200307951/1
Beroep van het college van B&W van Hengelo en de Stichting Natuur- en Milieuraad Hengelo en omstreken tegen de verklaring die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft afgegeven aan een vuurwerkbedrijf in Hengelo voor onder meer een extra bunker voor de opslag van maximaal 10.000 kg consumentenvuurwerk. De gemeente en de stichting zijn van mening dat de vuurwerkopslag andere of grotere gevolgen voor het milieu veroorzaakt dan voorheen waren vergund. De geaccepteerde melding wekt volgens hen de suggestie dat een opslag van 27 ton is toegestaan. Volgens de stichting is het niet aannemelijk dat met de melding slechts een betere spreiding van de reeds vergunde vuurwerkopslag is beoogd. De provincie stelt zich op het standpunt dat de melding en de acceptatie ervan niet is gericht op een toename van de hoeveelheid opgeslagen vuurwerk. De nieuwe bunker bevordert volgens het college een betere spreiding van het vuurwerk over de verschillende compartimenten.


* 200400208/1
Hoger beroep in verband met de wijziging door het college van B&W van Apeldoorn van de vergunning van Exploitatiemaatschappij Landgoed De Valouwe voor het houden van kampeerplaatsen. Ter uitvoering van een aangescherpt gemeentelijk beleid, dat erin voorziet om meer toeristische standplaatsen op kampeerterreinen toe te staan, heeft het college van B&W de vergunning in die zin gewijzigd dat op het kampeerterrein Recreatie-landgoed De Valouwe geen caravans mogen worden geplaatst die een groter vloeroppervlak hebben dan 55 m². De exploitatiemaatschappij is het met deze wijziging niet eens en is van mening dat de gemeente te abrupt tot een wijziging van het beleid is overgegaan, waardoor zij naar eigen zeggen onevenredig in haar belangen is geschaad.

* 200400211/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die het college van B&W van Apeldoorn heeft verleend aan Bospark Beekbergen B.V. voor het houden van kampeerplaatsen. Ter uitvoering van een aangescherpt gemeentelijk beleid, dat erin voorziet om meer toeristische standplaatsen op kampeerterreinen toe te staan, heeft het college van B&W aan de vergunning het voorschrift verbonden dat op het kampeerterrein Bospark Beekbergen geen caravans mogen worden geplaatst die een groter vloeroppervlak hebben dan 55 m². Bospark Beekbergen is het met dit voorschrift niet eens en is van mening dat de gemeente te abrupt tot een wijziging van het beleid is overgegaan, waardoor zij naar eigen zeggen onevenredig in haar belangen is geschaad.