Ingezonden persbericht


Persbericht

Harderwijk, 18 augustus 2004

Succesvolle mannengroep helpt om balans te hervinden

Mannen lopen vast in ratrace... en dan?

Harderwijk - Nu de vakantie is afgelopen storten talloze mannen, ook veel christenen, zich vol overgave in de dagelijkse ratrace. Ze jongleren met verwachtingen en vragen rond werk, kerk, gezin en gezondheid. Ook komend seizoen zullen veel mannen daarin vastlopen. Logisch dat mannen zich afvragen: "kan het niet ánders?" In de mannengroep 'De veelzijdige man', die dit jaar voor het tweede seizoen van start gaat, zoeken mannen naar een betere balans in hun leven.

"De insteek is een positieve", zegt René de Boer van Ikos Hulpverlening in Harderwijk, die leiding geeft aan de mannengroepen. "We willen meer maken van het leven, eruit halen wat er in zit. Leren hoe je op een goede manier je talenten en gaven kunt gebruiken. Bewust man, minnaar, vriend, vader, zoon, werknemer of werkgever zijn. Ontdekken wat je kunt doen voor de maatschappij, de kerk, je gezin, zónder daarbij te verzanden in de vragen en verwachtingen die familie, vrienden, gemeenteleden, werkgevers, klanten of wie dan ook hebben. Afgelopen seizoen is keer op keer gebleken dat kerels wel degelijk behoefte hebben om daar met elkaar mee bezig te zijn. Maar wel op een manier waar ze 'als man' wat mee kunnen".

Rob (37), een deelnemer, vertelt: "Ik ging ernaartoe om te ontdekken hoe ik 'beter' man kon zijn. Maar eigenlijk heb ik vooral geleerd dat ik gewoon 'mezelf' mag zijn. Al die vragen en verwachtingen legde ik me in hoge mate zélf op. Het was een verademing om tegen mezelf te leren zeggen: 'Je bent goed zoals je bent'. Vanuit die houding leef je een stuk prettiger. Ik kan iedere man van harte aanbevelen die workshop te volgen."

De Boer: "De workshops zijn heel praktisch. We praten, maar zijn ook heel actief, lichamelijk bezig. We kijken nadrukkelijk naar onszelf en daarna naar anderen. Wat wil ik nou eigenlijk zelf? Wat is de relatie met mezelf? Vanuit een gezonde relatie met jezelf kun je ook kijken naar je relaties met anderen."

In de tien avonden die de mannengroep in beslag neemt, komen thema's aan bod als: vaderschap/ zoonschap, lichamelijkheid, vriendschap, vertrouwen hebben in elkaar, het kennen van eigen grenzen en die van een ander, verbindingen aangaan en lichaamstaal begrijpen. Het vorig jaar verschenen boek 'De Veelzijdige Man' van Robert Hicks, dat voor de Nederlandse situatie is aangepast door De Boer, is uitgangspunt voor de mannengroep.

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor de mannengroep bij Ikos hulpverlening te Harderwijk. Telefoon: 0341 - 432696 of via de website: www.ikwilverder.nl Het boek 'De veelzijdige man' wordt uitgegeven bij de Navigators te Driebergen. ISBN: 9076596522.

Noot voor de redactie (