Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 18 augustus 2004

Op Doorreis waarschuwt tegen opkomst vriesdrogen

'Wordt begraven straks onmogelijk?'

ENSCHEDE - Begraven zal steeds moeilijker én kostbaarder worden in Nederland. Dat stelt de christelijke begrafenisonderneming Op Doorreis. Zij verwacht dat 'vriesdrogen' - naast cremeren - in de nabije toekomst een hoge vlucht zal nemen. "In de vakmedia wordt, mede door de opkomst van de 'ecologisch verantwoorde uitvaart', al serieus gesproken over de vraag of we over vijftig jaar nog wel begraven", zegt Wim de Wit van Op Doorreis. "Ik wil die vraag nog scherper formuleren: wordt begraven straks onmogelijk in Nederland?"

Bij vriesdrogen (lyofilisatie), dat in ons land naar verwachting binnen drie jaar commercieel kan worden aangeboden, wordt het stoffelijk overschot gekoeld om vervolgens door onderdompeling in vloeibare stikstof te worden bevroren tot minus 180 graden. Door het invriezen wordt het lichaam broos, waarna het door middel van een ultrasoon geluidssignaal uit elkaar getrild wordt. Aan de overblijvende deeltjes wordt vervolgens water en vocht onttrokken. Uiteindelijk blijft er ongeveer dertig procent vaste stof over. Dit poeder kan vervolgens worden begraven of verbrand. Omdat alle niet-organische stoffen aan het stoffelijk overschot zijn onttrokken, wordt het milieu minder belast.

Deze revolutionaire techniek is in Zweden ontwikkeld door de biologe Susanne Wiigh-Mäsak. Uitvaartverzekeraar en -verzorger Yarden wil het vriesdrogen in Nederland aan de man gaan brengen. De Wit: "De voorstanders hameren erop dat vriesdrogen 'hét ecologische alternatief' is voor het 'milieuonvriendelijke' begraven en cremeren. Ze spreken al van de derde weg van lijkbezorging. Maar al die nadruk op de ecologische voordelen neemt niet weg dat er uiteindelijk grote economische belangen mee gemoeid zijn: er is grof geld mee te verdienen. Ik hoop dat de kerken zich tijdig uitspreken over de ethische aspecten van het vriesdrogen; er is vanuit de Bijbel veel over deze materie te zeggen. Maar het lijkt wel of christelijk Nederland slaapt: ik heb nog geen waarschuwend woord tegen deze alarmerende trend gelezen of gehoord. Wie nu niet principieel vóór begraven kiest, heeft straks geen keus." Info: www.opdoorreis.nl

Noot voor de redactie (