Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 18 augustus 2004

Snelle berichtgeving uit Nederlandse Antillen mogelijk

NOB neemt nieuwe permanente videoverbinding tussen Curaçao en Nederland in gebruik

Met ingang van 16 augustus is het mogelijk om via een supersnelle internetverbinding videomateriaal van uitzendkwaliteit van Curaçao naar Nederland te sturen. NOB heeft in samenwerking met Antillephone Services (APS) een dienst opgezet waarmee op hoogwaardige en snelle wijze videomateriaal vanuit Willemstad (Curaçao) naar Hilversum gestuurd kan worden.

NOB heeft in Willemstad een upload station geïnstalleerd, bestaand uit een professionele MPEG 2 encoder en een FTP server. Daar kan het materiaal uitgespeeld worden naar de encoder. Die maakt van het videomateriaal een bestand dat via internet verstuurd kan worden. De verslaggever of producent kan zelf de benodigde handelingen ter plaatse uitvoeren. In Hilversum wordt het videobestand met een decoder weer omgezet in video. Vanuit de Master Control Room op het Media Park kan het materiaal vervolgens doorgezet worden naar iedere gewenste locatie.

De transporttijd is ongeveer vier keer de speeltijd van het oorspronkelijke item. Met andere woorden: een video item van 10 minuten is 40 minuten onderweg. Het gaat om videomateriaal van uitzendkwaliteit met een bandbreedte van 6 Mbps. De beschikbare bandbreedte over het gehele traject is regelmatig gemeten en komt uit op 1,5 Mbps. Tot nu toe was de snelste verbinding slechts 700 Kbps met een matige encoderingskwaliteit. Het andere 'snelle' alternatief was het versturen van een tape per vliegtuig.

Met deze nieuwe dienst komt NOB tegemoet aan de vragen die regelmatig van omroepen kwamen om een snelle verbinding met Curaçao te realiseren. Omdat de investeringen voor digitalisering van het satellietverkeer voor de Nederlandse Antillen niet betaalbaar zijn, biedt het versturen van videobestanden via de snelle internetverbinding uitkomst. Voor de Nederlandse Antillen is de nieuwe verbinding van maatschappelijk belang; er ontstaan meer mogelijkheden voor actuele en pluriforme berichtgeving.


- einde persbericht -

Over NOB Cross media facilities
NOB Cross media facilities faciliteert de dagelijkse radio- en televisie uitzendingen voor voornamelijk publieke omroepen. Dit betreft onder meer het verzorgen van verbindingen, het opslaan, encoderen en transporteren van audiovisueel programmamateriaal. NOB ondersteunt de verspreiding daarvan ook via nieuwe uitzendkanalen zoals digitale televisie, (breedband) internet en mobiele media en ontwikkelt nieuwe multimedia toepassingen. NOB Cross media facilities is de organisatie met de kennis en expertise in huis voor het faciliteren van traditionele en nieuwe media ten behoeve van omroepen, producenten en andere aanbieders van bewegend beeld en geluid. Het bedrijf adviseert onder meer omroepen op het gebied van vernieuwingen in de technische en operationele productieprocessen voor radio, televisie en multimedia.