Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 5 augustus 2004

Wie wordt de Kinderkapitein van 's werelds grootste VOC-schip?

Attractiepark Cape Holland zoekt ambassadeur met nautische kennis

Op donderdag 19 augustus wordt bekend wie de eerste Kinderkapitein zal worden van 's werelds grootste VOC-schip, de 'Prins Willem'. Dit schip is de topattractie van het Attractiepark Cape Holland in Den Helder. In dit park draait alles om de tijd van de VOC en piraten. De huidige kapitein van het schip, Adriaan van Leene, is op zoek naar een Kinderkapitein. Het kind dat deze eervolle titel voor een jaar mag dragen, moet veel kennis hebben over schepen, de VOC en piraten. Bovendien wordt de Kinderkapitein de ambassadeur van het schip en de VOC in Nederland. De Kinderkapitein heeft dus een belangrijke representatieve functie. Op 19 augustus zal een groots VOC-examen bepalen wie de titel verdient.

Motivatie
Kinderen die in aanmerking voor de titel 'Kinderkapitein van de Prins Willem' willen komen, moeten tussen de 8 en 12 jaar oud zijn. Bovendien dienen zij een e-mail of brief te sturen met daarin hun motivatie waarom zij uitermate geschikt zijn voor de functie van Kinderkapitein van de VOC. De motivatie dient uiterlijk zondag 15 augustus bij Cape Holland binnen te zijn. Slechts veertig kandidaten kunnen deelnemen aan het grote VOC-examen. GeĂŻnteresseerden kunnen kijken op de website www.capeholland.nl voor meer informatie.

Perfecte voorbereiding
Een bezoek aan Attractiepark Cape Holland is de perfecte voorbereiding op het grote VOC-examen. Hier beleven kinderen spannende avonturen rondom de VOC. Zo ontdekken ze Pirate Village, het domein van de piraten, waar ze kunnen klimmen en klauteren. Tijdens een bezoek aan de Hurricane, de grootste nautische simulator van Nederland, ontdekken ze waarom de zeelieden van de VOC in die tijd bang waren voor stormen en piraten. Ook komen ze in de VOC Wonderwalk te weten hoe een schip in die tijd gebouwd werd. Hoogtepunt van de ontdekkingstocht is een bezoek aan het grootste VOC-schip ter wereld de 'Prins Willem'. Dit schip ligt afgemeerd aan de kade van Attractiepark Cape Holland. Het schip is maar liefst 72 meter lang en 54 meter hoog en was het vlaggenschip van de VOC.

Ontmoet de kapitein, de bootsman of piraten
In Attractiepark Cape Holland komt ook de tijd van de VOC en piraten weer echt 'tot leven'. Bezoekers kunnen dagelijks de kapitein van de Prins Willem, zijn bootsman of gevaarlijke piraten in levende lijve ontmoeten. Kapitein Adriaan van Leene was de laatste kapitein van het grootste VOC-schip ooit. Hij vertelt over zijn lange reizen naar de Oost en stelt zijn bemanning, waaronder de eerste bootsman en zijn matrozen voor. Bovendien zal hij trachten bezoekers als bemanning te ronselen. Ook vertelt hij over de grootste vijanden van de handelsreizigers, de piraten. In Pirate Village vertellen ongure types als piratenkapitein Simon de Zwarte en Johan Houtepout over het roven en kapen van de handelsschepen.

Voor meer informatie over Attractiepark Cape Holland kan men bellen met tel.: 0223-674010. Ook kan men een kijkje nemen op www.capeholland.nl.