Gemeente Zwolle

SWOZ vraagt ouderen om ideeën over Assendorp.

Stichting Welzijn Ouderen Zwolle,SWOZ organiseert op 19 augustus 2004 een bijeenkomst voor ouderen uit Assendorp. De bijeenkomst gaat over het experiment wijkbudgetten, waarmee de gemeente Zwolle bewoners uitdaagt om hun stem te laten horen.

Het experiment Wijkbudgetten is een voorstel van de gemeente aan de bewoners van Assendorp en enkele buurten in Zwolle Zuid. Het gaat om samenwerking. Bewoners kunnen ideeën inleveren over leefbaarheid, veiligheid, sfeer en betrokkenheid. Voor goede ideeën is geld beschikbaar zodat wensen en ideeën van bewoners daadwerkelijk worden gerealiseerd. Samenwerking betekent ook dat bewoners moeten aangeven wat ze zelf kunnen doen.

Ouderen aan het woord in Assendorp
Wat betreft Assendorp heeft de gemeente gezegd dat er een beetje extra aan ouderen gedacht moet worden. Daarom nodigt SWOZ hen uit om samen na te denken over de wijk. De centrale vraag is: Met welke verbeteringen in de wijk maken we het ouderen zo naar de zin, dat ze er lang, plezierig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Oudere wijkbewoners wordt ondersteuning geboden bij het uitwerken van hun ideeën en het leggen van de nodige contacten in de wijk.

Stichting Welzijn Ouderen Zwolle vindt dat een uitstekend voorstel! "Ouderen zijn vaak erg betrokken bij hun buurt", zegt Jan van der Heide, gebiedsmanager bij SWOZ. "Als je ergens lang woont, weet je veel van de buurt en dan ken je veel mensen. Dan zijn er vast goede ideeën over wat ouderen nodig hebben in de buurt." In Assendorp wonen veel ouderen en die willen daar graag blijven wonen. SWOZ vindt het belangrijk dat ouderen lang, plezierig en zelfstandig kunnen blijven wonen op de plaats waar ze zich thuis voelen. "Omdat ouderen er zoveel belang bij hebben, moeten ze juist meepraten over de kwaliteit van hun omgeving", aldus Van der Heide. Waar willen ouderen elkaar ontmoeten, wat kunnen buurtbewoners doen om te voorkomen dat ouderen eenzaam worden, welke activiteiten willen ouderen, is er ruimte en mogelijkheid om veilig te wandelen en te fietsen, het zijn allemaal vragen die voor ouderen belangrijk zijn. "Ik denk dat ouderen zelf nog veel meer goede vragen kunnen stellen", verwacht Van der Heide.

Bijeenkomst op 19 augustus
De bedoeling van SWOZ is dat zoveel mogelijk ideeën van ouderen, als uitvoerbaar project bij de gemeente terechtkomen. Daarom organiseert SWOZ op 19 augustus een bijeenkomst in het speeltuingebouw aan de Geraniumstraat (Pierik). Deze begint om 14.00 uur. Aanmelden kan telefonisch: (038) 429 12 81. Wie ideeën heeft maar niet naar de bijeenkomst kan, mag ook bellen.


---