STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Mensen met dementie exposeren

Bunnik, Op donderdag 19 augustus om 15.30 uur opent de bekende oud-omroepmedewerkster Letty Kosterman een bijzondere tentoonstelling in het Zonnehuis in Doorn. Het is een expositie van de schilderijen die een groep dementerenden uit dit verpleeghuis gemaakt hebben tijdens de workshop schilderen van kunstenaar Charles Lagendijk. De workshop was een jubileumactiviteit van Alzheimer Nederland.

Mensen met dementie krijgen steeds meer problemen met communicatie. Via tekenen of schilderen lukt dit makkelijker. Veel mensen verliezen bij het volwassen worden een spontaniteit die weer terugkeert bij dementie.

Onder begeleiding van kunstenaar Charles Lagendijk maakten in mei dit jaar vijftien dementerenden een schilderij van iets dat hen bezig hield. De meesten hadden nog nooit op een groot doek gewerkt maar raakten zo geprikkeld door het lege doek en de kunstenaar dat ze honderduit vertelden over wat ze meemaakten. De patiënten voelden zich even 'kunstenaar'.

Een mevrouw die bloemen schildert, herhaalde: 'Ach die krijg ik elke keer van mijn man.'
Een ander die iets minder tevreden is over eigen werk: 'Dit papier heeft toch medelijden met zichzelf.'

De resultaten van de vier dagen schilderen worden vanaf donderdag 19 augustus geëxposeerd in het Zonnehuis in Doorn. De expositie wordt geopend door Letty Kosterman, bekend als presentatrice van diverse programma's als 'Hallo Hier Hilversum', 'De Rode Draad', 'Zo Was Het' en 'Koning Klant'. Tot 1993 presenteerde ze samen met Ivo de Wijs het programma 'Vroege Vogels'.

Tijdens de expositie zal op een korte video te zien zijn wat een speciale ervaring het schilderen met dementerenden was. De schilderijen zullen ook terechtkomen in een speciale kunstkalender en op kerstkaarten die beiden te bestellen zijn bij Alzheimer Nederland. De opbrengst van de kalender en de kaarten worden gebruikt voor het werk van Alzheimer Nederland.

De workshop Schilderen met dementie en de expositie worden georganiseerd in het kader van het project 'Kunst en Dementie' ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van Alzheimer Nederland dit jaar. Met diverse activiteiten in dit thema wil de stichting een positieve beeldvorming over mensen met dementie bevorderen.

Noot voor de redactie,