RANDSTAD DIENSTENGROEP

Project Niet Zonder Werk: traject voor mensen in bijstand

Diemen, 18 augustus 2004

Randstad Rentree, FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV tekenen mantelovereenkomst om bijstandsgerechtigden te reïntegreren

Project Niet Zonder Werk: uniek traject voor mensen in de bijstand

Op donderdag 19 augustus tekenen Randstad Rentree, FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV een mantelovereenkomst om in samenwerking bijstandsgerechtigden te reïntegreren naar duurzaam werk. Onder de naam Niet Zonder Werk worden instromers in de bijstand via opleidingen en werkervaringsplekken binnen maximaal een jaar begeleid naar een vaste baan.

Aan het project Niet Zonder Werk, waarvan de start gepland staat op 1 oktober 2004, zullen zes gemeenten deelnemen. Uitvoering van het project wordt vormgegeven op basis van een met de kandidaat af te sluiten Reïntegratie Werkovereenkomst (RWO) voor de duur van twaalf maanden. Binnen deze termijn moet de uitstroom naar de reguliere arbeidsmarkt gerealiseerd worden. De kandidaat ontvangt gedurende deze periode een inkomen via Randstad dat gebaseerd is op het Wettelijk Minimum (Jeugd)Loon.

Randstad Rentree, onderdeel van Randstad Nederland bv, is het reïntegratiebedrijf van Randstad en houdt zich bezig met de reïntegratie van werkzoekenden die al langere tijd uit het arbeidsproces zijn door ziekte of andere oorzaken. Jan Vermeulen, algemeen directeur van Randstad Nederland: 'Met het project Niet Zonder Werk kunnen we zowel kwantitatief en kwalitatief een antwoord bieden op de vraag van gemeenten om de toename van het aantal bijstandsgerechtigden te verminderen. Samen met FNV en ABVAKABO zullen we dit pilotproject vanzelfsprekend (tussentijds) evalueren. Maar alles wijst er nu al op dat dit project niet alleen perspectieven biedt voor mensen in de bijstand maar ook een belangrijke stap is naar instroompreventie en efficiencyverbetering. Het is overigens voor het eerst dat Randstad met beide vakbonden, FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV, in deze vorm een samenwerking aangaat.'