Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verrassend positivisme over eigen prestaties
Mannen zeggen meer winst te maken op beleggen dan vrouwen

Amsterdam, 19 augustus 2004 - De Postbank BeleggersBarometer is in juli licht gedaald. De graadmeter voor het beleggersvertrouwen bleef steken op 117 punten, vijf punten lager dan in juni. De daling werd vooral veroorzaakt doordat beleggers de waarde van hun portefeuille zagen afnemen; over de waardeontwikkeling ervan in de komende maanden blijven zij optimistisch. Deze keer stelde de Postbank tevens een gewetensvraag: heeft u, over uw hele beleggingscarrière, per saldo winst of verlies gemaakt? Het merendeel van de ondervraagden verliest of verdient niks. Ervaren beleggers geven aan vaker winst dan verlies te boeken. Mannen zeggen vaker dan vrouwen winst te hebben behaald, terwijl vele onderzoeken laten zien dat vrouwen juist iets betere beleggers zijn dan mannen.

De meeste factoren die het beleggersvertrouwen bepalen, bleven in juli vrij constant. Beleggers zijn nog steeds gematigd positief over de ontwikkeling van de economie en verwachten in grote meerderheid geen verandering in hun eigen financiële situatie. Ook verwachten zij de komende maanden een positieve ontwikkeling van de economie. De enige duidelijke achteruitgang zat in de waardeontwikkeling van de eigen beleggingsportefeuilles.

In juli dacht 28 procent van de beleggers dat de waarde van hun beleggingen de afgelopen drie maanden was gedaald. Dat zijn er heel wat meer dan de 20 procent van een maand eerder. Over de komende maanden blijven zij echter optimistisch: 46 procent verwacht een stijging van de waarde van zijn beleggingen (was vorige maand 47 procent). Het aantal beleggers dat een stijging van de AEX-index verwacht, daalde van 46 naar 39 procent. In juli vond 51 procent van de beleggers het een slecht moment om in risicovolle aandelen te beleggen. Dit percentage neemt al enkele maanden toe en dat is geen goed nieuws voor de beurs.

Merendeel verliest of verdient niks
Aan beleggers is gevraagd of zij per saldo winst of verlies hebben gemaakt in hun beleggingscarrière. Bijna zestig procent geeft aan niks verdiend of verloren te hebben! Maar dit totaalbeeld verhult wel grote verschillen. Beleggers die de laatste vijf jaar zijn begonnen, hebben meestal verlies geleden. Gezien de koersontwikkeling van de afgelopen jaren ligt dit voor de hand.

Het beleggingsresultaat blijkt ook samen te hangen met de omvang van het belegd vermogen: hoe groter, hoe succesvoller. Ook leeftijd speelt een rol: jongere beleggers (onder de 34 jaar) lijden per saldo vaker verlies dan ouderen. Leeftijd heeft uiteraard invloed op de hoogte van het belegd vermogen (hoe ouder, hoe meer belegd vermogen) en beleggingservaring, dus het is niet helemaal verrassend dat jongeren het minder goed doen.

Mannen optimistischer dan vrouwen
Verrassend is, is dat mannen vaker dan vrouwen zeggen dat zij winst maken. Uit meerdere onderzoeken is immers gebleken dat vrouwen over het algemeen iets betere beleggers zijn, vooral omdat zij minder impulsief handelen. Vorig jaar al bleek uit de Postbank BeleggersBarometer dat mannen veel positiever zijn over beleggen dan vrouwen. Dit optimisme is ongetwijfeld ook van invloed op hoe mannen achteraf hun eigen prestaties inschatten.

AEX Voorspeller in de plus
Volgens de AEX Voorspeller staat de AEX-index in oktober op 341 punten, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van juli. Dat kan wijzen op een voorzichtig toenemend beleggersvertrouwen. Beleggers verwachten dat de AEX-index tot het einde van het jaar nog met ruim 6 procent kan stijgen, tot 353 punten (was vorige maand 361).

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers , tel: (020) 584 64 25.


---