Gemeente Den Helder

19-08-2004 Permanente bewoning recreatiewoningen niet langer toegestaan

Het hele jaar door wonen in een recreatiewoning: mag dat nou wel, of juist niet? Het antwoord heeft de gemoederen geruime tijd beziggehouden. Maar op 12 november 2002 hebben burgemeester en wethouders besloten het permanent bewonen van recreatiewoningen niet langer toe te staan. Het is namelijk in strijd met de geldende bestemmingsplanvoorschriften. Ook past het niet binnen de openbare recreatieve functie van het buitengebied, brengt het ongewenste precedentwerking met zich mee en tast het het landelijk gebied en het karakter van de recreatiecomplexen aan. Daarnaast neemt het aantal overtredingen en klachten op de parken toe.

Aanpak permanente bewoning
Inmiddels heeft het Rijk besloten een eind te maken aan het permanent wonen in recreatiewoningen in Nederland. Alle gemeenten moeten vóór het eind van dit jaar beleid hebben gemaakt over de aanpak van die permanente bewoning. Den Helder heeft hiervoor de beleidsnotitie Aanpak permanente bewoning recreatieverblijven opgesteld. Met deze concept-beleidsnotitie heeft het college op 27 juli van dit jaar ingestemd. De gemeenteraad behandelt de notitie naar verwachting in november.

Vooruitlopend op de notitie heeft de gemeente alle eigenaren van recreatiewoningen zon anderhalf jaar geleden een brief gestuurd waarin stond dat er beleid in de maak was, dat permanente bewoning niet mag en dat dit voor iemand die dat wel doet, gevolgen kan hebben. De concept-notitie, waarmee het college nu heeft ingestemd, komt in het kort op het volgende neer:

- permanente bewoning in recreatieverblijven is niet toegestaan;
- iemand die al voordat de bovengenoemde brief was verstuurd, de woning permanent bewoonde en dit kan aantonen, kan in aanmerking komen voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking. Hij of zij mag er dus blijven wonen. Gaat deze persoon verhuizen of komt hij of zij te overlijden, dan vervalt de gedoogbeschikking en mag de woning alleen nog worden gebruikt voor recreatief gebruik;

- iemand die de woning ná de brief permanent heeft betrokken woont er illegaal en moet dus andere woonruimte zoeken. Uiteraard hoeft dit niet van de een op andere dag, hiervoor zal de gemeente een redelijke termijn bepalen.

Inspraak
De concept-beleidsnotitie Aanpak permanente bewoning recreatieverblijven ligt van 20 augustus tot en met 17 september ter inzage bij de Klantenservice Publiekszaken in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20, op maandag, dinsdag en vrijdag tussen 08.00 en 14.00 uur, op woensdag tussen 08.00 en 15.30 uur en op donderdag tussen 08.00 en 19.30 uur. U kunt de notitie ook downloaden. Op- en aanmerkingen over de notitie kunt u schriftelijk indienen bij Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.

Informatie
De gemeente houdt over het nieuwe beleid twee informatieavonden, en wel op dinsdag 31 augustus en dinsdag 7 september a.s. in Grand Café-Restaurant Julianas op Ooghduyne. Ze beginnen o m20.00uur.Als de reacties zijn verwerkt neemt het college een besluit over het definitieve beleid voor de aanpak van permanente bewoning in recreatieverblijven.