Binnensticht, 10.00 uur

Utrecht 19-08-2004 - Nieuwsberichten district Binnensticht

Politie verricht negen aanhoudingen

UTRECHT/BILTHOVEN - In de maand mei startte de politie een onderzoek naar berovingen in De Bilt, Bilthoven en in de omgeving van de Kardinaal de Jongweg in Utrecht gepleegd door een groep jongeren van verschillende nationaliteiten.

De politie kreeg in mei aangiftes binnen van berovingen door een groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar die met name in de nachtelijke uren slachtoffers achtervolgden of insloten. Sommige aangevers gaven aan dat ze werden ingesloten door een groep van zon 10 à 15 personen. De groep had vooral hun zinnen gezet op mobiele telefoons.

In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 juni werden zes mensen slachtoffer van berovingen door de groep. Onder de slachtoffers waren ook bekenden van de verdachten. Door goed rechercheer- en analyseerwerk van de politie kwamen de eerste verdachten in beeld. Het onderzoek raakte in een stroomversnelling door de aanhouding op heterdaad van één van de hoofdverdachten op de Beethovenlaan in Utrecht. Hier werd op 12 juni jl. een vrouw beroofd van haar tas. Rechercheurs van het Utrechtse Straatroofteam van de politie gingen hier in nauwe samenwerking met de politie van district Binnensticht druk mee aan de slag, wat resulteerde in de uiteindelijke aanhouding van in totaal negen verdachten, allen afkomstig uit Utrecht. De groep opereerde in wisselende samenstelling en de jongeren waren vaak onder invloed van alcohol. In enkele gevallen werd geweld gebruikt. In totaal wordt de groep verdacht van ruim 20 berovingen, waarvan er acht berovingen in De Bilt/Bilthoven plaatsvonden.

Vanwege de ernst van de feiten zit een aantal van de verdachten ondanks hun nog jonge leeftijd nog steeds in voorlopige hechtenis. Op 22 september zullen de eerste verdachten zich voor de meervoudige kamer van de rechtbank moeten verantwoorden.

Baldadige jongens

ZEIST- Op donderdagochtend werden drie jongens aangehouden voor baldadigheid. Omstreeks 02.20 uur kreeg de politie de melding dat een aantal jongens op heen bouwplaats liepen op Het Rond. Agenten gingen ter plaatse en trof het drietal aan in de leeftijd van 17 tot 20 jaar uit Zeist aan. De jongens hadden o.a. een biels in een bouwput gegooid. Ze werden aangehouden voor baldadigheid en kregen op het bureau een bekeuring.