Politie Groningen

Persberichten donderdag 19 augustus 2004

provincie Groningen, 19-08-2004 -

Groningen: jongen aangehouden na verkeersovertreding
De politie heeft woensdagmiddag op de Eendrachtsbrug een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden. De jongen was door het rode verkeerslicht gereden. Hij werd door een politieagent bekeurd. Op straat weigerde hij alle medewerking, waarna hij werd aangehouden. De jongen gedroeg zich recalcitrant bij zijn aanhouding. Met gepast geweld werd hij overmeesterd en meegenomen naar het politiebureau. De jongen werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer breekt elleboog bij val
Een 33-jarige man uit Groningen is woensdagochtend in de Sint Walburgstraat gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. De Stadjer reed op zijn fiets en kwam om onbekende reden ten val. Bij de val brak hij zijn elleboog. Het slachtoffer werd met zijn verwonding naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: politie houdt agressieve winkeldief aan
De politie heeft woensdagmiddag in een elektronicazaak aan de Westerhaven een 35-jarige man uit Groningen aangehouden. De Stadjer werd door winkelpersoneel betrapt bij het stelen van een koptelefoon. Hij had het apparaat al uit de verpakking gehaald en tevens de alarmdraad doorgeknipt. De verdachte werd door het winkelpersoneel aangesproken, maar reageerde de man direct agressief. Ook bedreigde hij het winkelpersoneel. De verdachte kon worden overmeesterd. Hij werd overgedragen aan de politie. De Stadjer verkeerde onder invloed van alcohol en werd ter ontnuchtering ingesloten. Hij zal worden gehoord.

Groningen: heler aangehouden
In het Noorderplantsoen heeft de politie woensdagavond een 46-jarige man uit Groningen aangehouden voor heling. Politieagenten troffen de hun ambtshalve bekende Stadjer in het plantsoen aan. De man was in het bezit van een tas, waarin ongeveer twintig pakken koffie zaten. Hij had de koffie volgens eigen zeggen voor een klein geldbedrag van een onbekende gekocht. De verdachte werd aangehouden en ingesloten. Hij zal worden gehoord. De politie onderzoekt de herkomst van de koffie.

Groningen: Stadjers aangehouden voor huisvredebreuk
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Driehovenstraat een 35-jarige man en zijn 32-jarige vriendin, beiden uit Groningen, aangehouden voor huisvredebreuk. Het stel werd in de woning van de man zijn moeder aangetroffen. De 68-jarige vrouw verklaarde dat haar zoon met zijn vriendin de woning waren binnengedrongen. De moeder was vervolgens haar woning uitgevlucht. De politie constateerde dat een ruit van een achterdeur was geforceerd. Beide verdachten werden ingerekend. Zij zullen vandaag worden gehoord. De moeder doet aangifte. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: autokraker op heterdaad gepakt
In de Vindicatstraat heeft de politie woensdagnacht een 42-jarige man uit Groningen aangehouden voor auto-inbraak. De politie werd door getuigen aangesproken dat in een auto in de Vindicatstraat werd ingebroken. De verdachte werd even later in een bestelbus aangetroffen en aangehouden. Hij werd ingesloten. Bij de verdachte werd een mes aangetroffen. Het voorwerp werd inbeslaggenomen. De autokraker zal vandaag worden gehoord. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: alcomobilist aangehouden
De politie heeft woensdagnacht op de Van Oldenbarneveltlaan een 42-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer zou in de Johan de Wittstraat problemen veroorzaken. Bij het zien van de politie stapte de man in zijn auto en reed weg. De verdachte werd in zijn auto gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau lukte het de Stadjer niet om een goede ademanalysetest af te leggen. Vervolgens werd van hem een bloedproef afgenomen. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Hierop werd de Stadjer zijn auto als onderpand op het politiebureau geplaatst. Het voertuig krijgt de verdachte terug, zodra hij zijn rijbewijs daadwerkelijk inlevert. De man werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen/Glimmen: snelheidscontroles in de stad
De politie heeft woensdag op drie locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Gotenburgweg reden woensdagochtend twintig bestuurders te hard. In totaal werden 485 voertuigen gecontroleerd. De snelste rijder reed 66 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Woensdagmiddag reden 42 bestuurders te hard op de Europaweg. Hier werd van 306 voertuigen de snelheid gemeten. De hoogst gemeten snelheid op de Europaweg bedroeg 60 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Tenslotte vond woensdagmiddag een snelheidscontrole plaats op de Rijksstraatweg in Glimmen plaats. Van de in totaal 651 passerende bestuurders reden 51 bestuurders te hard. Hier was 87 km/uur de hoogst gemeten snelheid, waar 50 km/uur is toegestaan. Alle overtreders krijgen een bekeuring.

Termunten/Groningen: visstropers aangehouden
In samenwerking met de opsporingsdienst van Staats Bosbeheer heeft de politie woensdagmorgen aan de Dallingeweersterweg in Termunten twee mannen in de leeftijd van 56 en 35 jaar, beiden uit Termunten aangehouden. De mannen worden verdacht van het illegaal met fuiken vissen op paling. De fuiken waren tijdens een gezamenlijke controle van de politie en SBB aangetroffen in de Breedbaardpolder nabij de Punt van Reide. Ze werden in de gaten gehouden en toen de verdachten de volle fuiken (in totaal 12 stuks) wilden lichten werden ze aangehouden. De man werden naar het politiebureau gebracht en zijn na verhoor heengezonden. De paling is door de politie teruggezet. De fuiken zijn in beslag genomen. Bij nader onderzoek trof de politie nog 11 fuiken aan. Die zijn met de andere 12 in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Ook in de stad Groningen verbaliseerde de politie woensdagmiddag acht personen op grond van de Visserijwet. De politie deelde dit jaar al 160 bekeuringen uit voor overtreding van de Visserijwet. Veel bekeuringen werden uitgedeeld voor het vissen met levend aas en het vissen zonder vergunning of akte.

Nuis: politie zoekt getuigen ongeval
De politie zoekt getuigen van het éénzijdige verkeersongeval dat dinsdagavond plaatsvond aan de Zuiderhoeksweg in Nuis. Bij dat ongeval botste een 21-jarige automobilist uit Groningen met zijn auto tegen een boom nadat hij door nog onbekende oorzaak de controle over zijn auto was verloren. Het slachtoffer liep rugletsel op en moest worden opgenomen in een ziekenhuis. De politie vraagt getuigen van het ongeval zich te melden bij de politie in Leek, telefoon: 0900 8844 (lokaal tarief).

Snelheidscontroles: woensdag
Wildervank: K.J. de Vriezestraat Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 315 voertuigen, aantal overtredingen: 109, hoogst gemeten snelheid: 103 km.
Vledderveen: Waterschapsweg Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 194 voertuigen, aantal overtredingen: 98, hoogst gemeten snelheid: 109 km.

Veendam: Egypteneinde Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 322 voertuigen, aantal overtredingen: 63, hoogst gemeten snelheid: 79 km.

Musselkanaal: gewonde en aanhouding na burenruzie
De politie heeft woensdagnacht aan de Ceressingel in Musselkanaal een 56-jarige man uit die plaats aangehouden. De verdachte kreeg om nog onbekende reden ruzie met zijn buurman. Die ging door het lint en sloeg een raam van de woning van de verdachte kapot. Hij liep daarbij een flinke wond aan een arm op. Ambulancepersoneel achtte hechten in een ziekenhuis nodig en wilden de man daarvoor meenemen. Bij het weglopen ontstond er een nieuwe woordenwisseling tussen de verdachte en zijn gewonde buurman. Politemensen stuurden de verdachte zijn woning binnen maar de man weigerde dat. Kort daarop ging hij wel naar binnen maar kwam met een stok naar buiten en wilde opnieuw zijn buurman te lijf. Ook na vordering door agenten weigerde de man de stok weg te leggen. Hierop is hij aangehouden voor het niet voldoen aan een politiebevel. De man is meegenomen en ingesloten voor verhoor. Zijn gewonde buurman is alsnog voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Scheemda: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Oude Rijksweg in Scheemda is woensdagavond een 28-jarige bestuurder van een bestelauto gewond geraakt. De man reed in de richtign van de A7 en raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Hij kwam met de bestelauto in de berm terecht en sloeg over de kop. De auto kwam daarna vijf meter lager onder aan het talud tot stilstand. De bestuurder (woonplaats onbekend) liep rugletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. De bestelauto is door een berger weer op de weg getakeld en afgevoerd.

Veendam: bromfietser onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie woensdagavond aan de Molenstreek in Veendam een 24-jarige bromfietser uit Stadskanaal aangehouden. De man haalde in de Kerkstraat met zijn brommer een politieauto rechts in. Op de Molenstreek werd hij staande gehouden. Hij bleek te hebben gedronken en werd meegenomen naar het bureau. Daar werd bij de ademanalyse 1.6 promille alcohol vastgesteld. Ook bleek de man nog te moeten worden gehoord voor een mishandelingszaak en tevens bleek hij niet te zijn teruggekeerd van verlof uit een gevangenis. De man is na verhoor ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed.

Winschoten: gewonde bij ongeluk
Een inwoonster van Roden (leeftijd niet bekend) is woensdagavond gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Udesweg in Winschoten. Het slachtoffer zat bij haar man in de auto. Die kreeg op de kruising met de Blijhamsterweg geen voorrang van een andere auto, bestuurd door een 47-jarige man uit Winschoten. Er ontstond een botsing waarbij het slachtoffer arm, been- en rugletsel opliep. Ze is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Beide autos liepen aanzienlijke schade op en zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.