Productschap Margarine


19.08.2004

Onderzoek milieuprestatie plantenolie als brandstof

In opdracht van GAVE (Novem) voert het adviesbureau CE een studie uit naar de milieu-, kosten- en technologieaspecten van pure plantenolie. Ook (inter)nationale activiteiten op dit gebied worden in kaart gebracht.

Over de milieuaspecten van pure plantenolie (PPO) is nog weinig bekend. Er zijn diverse rapporten en artikelen (op internet) over PPO beschikbaar, maar de kwaliteit en herkomst van deze informatie is vaak onduidelijk. Ook over de productiekosten in Nederland bestaat weinig informatie. Daar in de markt steeds meer belangstelling is voor PPO, is er behoefte aan eenduidige, heldere en objectieve informatie zodat belangstellenden een goed afgewogen oordeel kunnen vormen.

In 2003 heeft GAVE reeds een opdracht over biobrandstoffen laten uitvoeren door Ecofys, die heeft geresulteerd in het rapport Biofuels in the Dutch market maar PPO maakte geen deel uit van die opdracht.

De werkzaamheden bestaan uit het inventariseren en analyseren van en rapporteren over:

* milieuaspecten (alle gangbare emissies in de gehele keten);
* gezondheidsaspecten van roet uit PPO in vergelijking met roet uit fossiele diesel;

* geuremissies tijdens het eindgebruik;

* kosten van PPO in Nederland voor productie, distributie en eindgebruik (ombouwkosten);

* beschrijving van de technologie;

* effect van het rijden op fossiele diesel met voor PPO omgebouwde voertuigen;

* verbeterperspectief van PPO (de mogelijkheden die de komende jaren te verwachten zijn om de kosteneffectiviteit en milieuprestaties te verbeteren);

* mate waarin PPO aan de huidige Fuel Quality Standard voldoet en welke ontwikkelingen daarin te verwachten zijn;
* de huidige Nederlandse initiatieven (incl. een lijst van contactgegevens) en internationale activiteiten en ontwikkelingen (met name EU25).

De opdracht is zojuist gestart en de resultaten worden medio oktober 2004 opgeleverd.