Productschap Margarine


19.08.2004

WKK-subsidies worden gekoppeld aan kooldioxide-index

De subsidie voor warmtekrachtkoppeling (WKK) zijn met ingang van 1 juli 2004 jl. op een nieuwe leest geschoeid. In plaats van een subsidiebedrag voor de daadwerkelijk geleverde kWh's, wordt de milieuprestatie de maat voor de hoeveelheid te subsidiëren elektriciteit.

Er is een aparte regeling opgesteld teneinde rekening te kunnen houden met de invoering van een zgn. kooldioxide-index. Deze verfijning van de subsidiëring is vastgelegd in de Regeling kooldioxide-index warmtekrachtkoppeling Elektriciteitswet 1998 van 25 november 2003 (Stcrt.234).

De systematiek die op 1 juli 2004 van kracht is geworden, houdt in dat niet voor de daadwerkelijk geleverde hoeveelheid kWh's certificaten worden afgegeven, maar voor de hoeveelheid geleverde kWh's gecorrigeerd met de kooldioxide-index. De subsidie die een producent ontvangt, is de som van de afgegeven certificaten vermenigvuldigd met het vaste bedrag per kWh. Alleen over het gedeelte van de opgewekte elektriciteit dat als kooldioxideneutraal mag worden beschouwd, wordt subsidie verstrekt.
Dit betekent een aanpassing van de regeling voor de noodzakelijke verrekening van de genoten vrijstelling van de energiebelasting. Daar de hoeveelheid kooldioxideneutrale elektriciteit geringer is dan de hoeveelheid opgewekte elektriciteit, kan het vaste subsidiebedrag per kWh met ingang van 1 juli 2004 worden verhoogd van 0,57 naar 2,6 cent. Tevens zijn de MEP-bedragen voor het eerste halfjaar van 2006 vastgesteld.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Frank Bergmans, tel. 070-3195150, e-mail bergmans@mvo.nl.