Nivel


A.J.E. de Veer, A.L. Francke, M. Speet, E.P. Poortvliet, Verpleegkundige zorg rondom het overlijden van mensen met een verstandelijke beperking. Een verkenning van ervaringen en meningen van verpleegkundigen,
NTZ 2-2004
Verpleegkundigen in verstandelijk gehandicaptenzorg willen meer weten over zorg aan stervenden

19 augustus 2004

Viervijfde van de verpleegkundigen die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heeft behoefte aan bij- en nascholing over zorg rond het levenseinde.
Ze willen vooral (58%) leren hoe zij de cliënt en familie beter kunnen ondersteunen bij het omgaan met overlijden en bij het afscheid nemen.

Dit blijkt uit een peiling van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, waarin werd onderzocht hoe verpleegkundigen en verzorgenden aankijken tegen de zorg voor stervenden. Voor het onderzoek hebben 113 verpleegkundigen die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking een vragenlijst ingevuld. De helft van hen had in de voorafgaande twee jaren een cliënt verzorgd die overleed. Vrijwel allen vinden de daarbij geboden verpleging en verzorging van voldoende of (zeer) goede kwaliteit.

Negen procent van de verpleegkundigen van mensen met een verstandelijke beperking heeft de afgelopen twee jaar al een na- of bijscholing op dit gebied gehad. De behoefte daaraan blijkt echter vele malen groter.

Het Panel Verpleging & Verzorging is een samenwerkingsproject van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV), en het NIVEL. Het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden bestaat uit 700 verpleegkundigen en verzorgenden, werkzaam in verschillende sectoren van de zorg. De leden van het panel vormen een landelijke representatieve groep.

Download dit artikel zoals verschenen in NTZ (februari 2004) Kijk hier voor meer informatie over het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden

Laatste update door: Liesbeth Jongkind, op 19 augustus 2004

Palliatieve zorg
Dossier palliatieve zorg

Tweede Nationale Studie

Tweede Nationale studie

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl