Gemeente Nieuwegein

College akkoord met Corio, AMVastgoed en ING Real Estate Development

Coördinerend wethouder Evert van Linge kon gisteravond aan de commissie Binnenstad meedelen dat de gemeente, Corio, AM Vastgoed en ING Real Estate Development het eens zijn over de inhoud, de planning en de financiering voor de herontwikkeling van het midden en oosten van de Binnenstad. Op basis van de gemaakte afspraken wordt de komende weken een juridisch contract (vaststellingsovereenkomst) opgesteld. Daarna kan het contract worden ondertekend en wordt definitief overgegaan van de voorbereidende fase naar de uitvoerende fase. Dat betekent dat de architecten kunnen gaan ontwerpen waarna de bouwaanvraag kan worden ingediend. Het college heeft in de onderhandelingen vastgehouden aan de kernkwaliteit zoals geformuleerd in het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB). Met de uitkomst van deze onderhandelingen is nu duidelijk dat de realisatie van de gehele nieuwe Binnenstad de gemeente 48 miljoen euro gaat kosten. De totale investering van marktpartijen en de gemeente in de gehele nieuwe Binnenstad bedraagt ongeveer 900 miljoen euro in de komende 12 jaar. Naar verwachting wordt in januari 2007 gestart met eerste fase van de bouw.

Het contracteringsoverleg was dit voorjaar opgeschort omdat de aanbiedingsbrief op een aantal punten om nadere uitwerking vroeg. Het ingelaste onderhandelingstraject resulteerde op 16 augustus 2004 tot programmatische, beleidsmatige, financiële en (realisatie)planningstechische overeenstemming. Het contracteringsoverleg wordt nu voortvarend opgepakt zodat de gemeenteraad volgens plan in november de vaststellingsovereenkomst ter behandeling en goedkeuring voorgelegd krijgt.

De nu bereikte overeenstemming is te beschouwen als een 'package deal' met aspecten die gevolgen hebben voor het programma, het parkeren en andere zaken in het gemeentelijke Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB). Dit heeft daarmee ook gevolgen voor de gemeentelijke grondexploitatie en parkeerexploitatie. Het OOB wordt op grond van deze afstemming nu geactualiseerd.
Hiermee kan de zo noodzakelijke herontwikkeling van de binnenstad in het oostelijke en middendeel op verantwoorde wijze een aanvang nemen.

Op hoofdlijnen is overeenstemming bereikt over het volgende:


* De parkeerconfiguratie (aard, aantallen en plaatsen);
* de ontsluiting van de binnenstad en de parkeergarages in het bijzonder;


* het terugdringen van de waardevermindering (zgn. 'verdamping') van het grondbod als gevolg van vertraging in het realisatieproces;
* de inrichting van de openbare ruimte, het reduceren van de verschillende maaiveldhoogtes en het hanteren van referentiekwaliteiten;

* de financiële uitwerking van dit alles in termen van kosten en opbrengstenverdeling tussen partijen en wie neemt wat voor zijn rekening en verantwoording;

* een planologische en bouwplanning met daaraan gekoppeld de diverse betalingsmomenten;

* de bouwaanvraag staat gepland begin 2006. De start van bouwfase 1 (de realisatie van warenhuisformule en woningen op de plaats van het voormalige gemeentehuis) een staat gepland begin 2007.
* De warenhuisformule is en blijft overeenkomstig de aanbiedingsbrief een zeer bepalend onderdeel. Mocht V&D niet meer willen instappen dan zal door partijen gezocht worden naar een minimaal gelijkwaardige combinatie van sterke winkelformules.

Invoerdatum 19-8-2004